Gyurkovics nyert, Nagy utazik

Novák Miklós

2012. július 1., vasárnap 17:51, frissítve: péntek 11:06

Gyurkovics Ferenc csak erkölcsi győzelmet aratott a szombaton Kecskeméten megrendezett súlyemelő Messzi István Emlékversenyen. Az összehasonlító pontszám alapján hiába teljesített jobban, mint Nagy Péter, már korábban eldőlt, hogy ólomsúlyú vetélytársa utazik az olimpiára.

Gyurkovics a 105 kg-os súlycsoportban – igaz, két kg-os engedménnyel – 387 (176, 211) kg-ot, míg Nagy a plusz 105 kg-ban 408-at (184, 224) emelt. A Synclair-táblázat alapján Gyurkovics eredménye ólomsúlyban 417,5 kg-nak felel meg, tehát megnyerte kettejük különversenyét. Ennek azért van jelentősége, mert csak egy magyar súlyemelőt lehet nevezni Londonba. Ám a szövetség vezetői már a májusi Európa-bajnokság után eldöntötték, hogy Nagy utazhat az olimpiára, mert az Eb-n az ólomsúlyú versenyző teljesített jobban. Gyurkovicsnak így be kell érnie azzal, hogy hivatalosan ő Nagy tartaléka.

– Kevesen számítottak arra, hogy egyáltalán elindulok a versenyen. Arra még kevesebben, hogy 211 kilót fogok lökni. Amikor sikerült ez a fogás, döbbent arcokat láttam a teremben. Nem akarok hadakozni, tudom, hogy Nagy Petit nevezték be az olimpiára, csak azt akartam bebizonyítani, kár volt engem idő előtt leírni – mondta az athéni olimpián ezüstérmétől doppingvétség miatt megfosztott sportoló.

Gyurkovics úgy gondolja, nem rajta múlik, hogy 33 évesen folytatja-e a pályafutását. „Ha nem kapok támogatást, akkor egy hét levezetés után kénytelen leszek leállni.Ha viszont a szövetség fontosnak tartja, hogy az olimpiáig folytassam a munkát, részemről nincs akadálya. Sőt, ahhoz is érzek erőt magamban, hogy nekivágjak egy újabb négyéves ciklusnak” – beszélt a jövőről a sportoló.