Hat góllal vertük Norvégiát a vb-selejtezőn + Képgaléria

KG

2012. június 10., vasárnap 17:07, frissítve: hétfő 09:43

Nagy Lászlóval a soraiban magabiztos győzelmet aratott a magyar férfi kézilabda-válogatott a Norvégia elleni vb-selejtezőn.

A csapathoz három év kihagyás után visszatért Nagy László hat gólt szerzett és számos gólpasszt adott, miközben remekül védekezett. Közel negyedóráig szoros volt az állás, aztán hol elhúztak a magyarok 3-4 góllal, hol felzárkóztak a vendégek. Így ment ez egészen a hajráig, ami hazai szempontból remekül sikerült, s alakult ki a 27-21-es végeredmény.

A kezdés előtt köszöntötték a harminc évvel ezelőtt BEK-et nyert Vasas női és Bp. Honvéd férfi csapatának tagjait. A bemutatásnál Nagy Lászlót, a Barcelona átlövőjét – aki a védelem tengelyében és támadásban is központi szerepet kapott – ugyanolyan nagy tapssal fogadták, mint társait. A tüdőembóliával kezelt Krivokapic elhagyhatta a veszprémi kórházat, és a helyszínen szurkolt a többieknek. Norvégiából nem érkezett egyetlen drukker sem.

Nagy László (b) és Bjarte Hakon Myrhol küzdelme
Nagy László (b) vezérletével magabiztosan nyert a magyar válogatott
Fotó: MTI


Három Fazekas-védés után két vendéggól következett. Császár a 4. percben szépített, és a folytatásban is az irányító találataival tartotta a lépést a hazai gárda. Amikor aztán Nagy előbb egyenlített (4-4), majd a vezetést is megszerezte (5-4), szinte felrobbant a csarnok. A norvégok keményen védekeztek és bő negyedóráig tartották magukat, amikor is a 18. percre 9-6-ra megugrott a Mocsai-csapat. A 20. percben időkérés után több poszton cserélt a kapitány, de ez nem vált be. A magyarok hét percig nem tudtak gólt szerezni, legalább a vezetés megmaradt Császár kihagyott büntetője ellenére is. A „második magyar sor” 12 perc alatt csak háromszor volt eredményes.

„Szép volt, fiúk”

A volt veszprémi Myrhol „beköszönt” a második félidő elején, majd jött az egyenlítés (12-12), a fordítás viszont nem. Fazekas védéseivel megint tartást adott a csapatnak, és egy őrült 5-1-es rohamot produkáltak a magyarok. Következett egy hullámvölgy, Fazekast pedig Mikler váltotta, aki egy védéssel mutatkozott be, de így is 5-2-vel válaszoltak a skandinávok.


Az 53. percben, 21-19-nél időt kértek a norvégok, ám Vadkerti egy látványos góllal lehűtötte őket. A hajrában teljes extázisban játszott a magyar válogatott, a végeredményt pedig időn túli büntetőből Harsányi állította be. Éppen a lefújáskor alakult ki a legnagyobb különbség a két válogatott között.

A végén szólt a „Szép volt, fiúk” és a közönség nem feledkezett meg Krivokapicról sem, őt is éltették a hálás szurkolók. A visszavágót jövő szombaton rendezik Oslóban. A párharc győztese vehet részt a 2013-as spanyolországi vb-n.

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
„Nagyszerűen játszott mindkét csapat. Részben Nagy László megérkezése, részben Perez négyhetes kihagyása, és több sérülés miatt kevésbé voltunk összeszokottak. Szervezett, komoly csapat a norvég, változatlanul keményen kell készülnünk, hogy előnyünkből valamennyit megőrizzünk. Az első 15 percben többet kell nyújtanunk Oslóban, és tanulni kell a hibáinkból. A közönségünk fantasztikus volt. Nem csak Nagy László visszatérése miatt izgultam. A csapatunk integráló, jó morálú, és az átlövő edzésmunkája, hozzáállása példaértékű.”

Mikler Roland, a válogatott kapusa:
„Szerettünk volna minél kevesebb gólt kapni, és minél többet lőni, ez nagyrészt sikerült, de voltak hibáink is. Nagyon várom a visszavágót, és bízom a továbbjutásban.”

Robert Hedin, a norvégok szövetségi kapitánya:
„Az 52. percig fantasztikus meccs volt, addig egészen jól harcoltunk, ám a hajrában semmi sem sikerült. Ekkor jobbak voltak a magyarok, a kapusuk megbabonázott minket. Remélem, a visszavágón a teljes 60 percig jók leszünk.”


Eredmény, férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés:

Magyarország–Norvégia 27-21 (12-10)
Veszprém Aréna, 5000 néző, v: Geipel, Helbig (németek)
gól: Nagy 6, Császár 6/2, Harsányi 4/2, Gulyás 3, Zubai 2, Lékai 2, Mocsai 1, Perez 1, Vadkerti 1, Schuch 1, illetve Tvedten 6/3, Kjelling 5, Myrhol 3, Samdahl 2, Björnsen 2, Mamelund 2, Rambo 1

Forrás: MNO, MTI