Holland sikertrénert szerződtetett a Ferencváros

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2012. augusztus 21., kedd 13:38, frissítve: kedd 16:17

Portálunk úgy értesült a zöld-fehér klubtól, hogy a labdarúgócsapat vezetőedzői posztját a Red Bull Salzburggal bajnokságot és kupát nyerő Ricardo Moniz tölti be keddtől.

Amit hétfő óta sejteni lehetett, keddre valósággá vált: Ricardo Monizt nevezték ki a Ferencváros labdarúgócsapatának élére. Détári Lajos alatt már a bajnokság eleje óta mozgott a kispad, szurkolói pletykák szerint a bajnokság indulása előtt azt is meghatározta a vezetőség, hány pontot kell szereznie a csapatnak az első néhány meccsen. Miután a Fradi az első komolyabb akadályban felbukott, az egykori világválogatottat felállították a kispadról.

Détárinak az FTC volt edzői pályafutása tizenkilencedik állomása. Tíz nap híján egy évet töltött a csapat kispadján, ami esetében karriercsúcsnak számít.

Ricardo Moniz nem érkezik felkészületlenül a zöld–fehérekhez, hiszen sajtóinformációk szerint már a Pápa elleni hazai találkozót is a lelátóról követte végig. A 48 éves holland szakember futballista pályafutása nem sikerült túl fényesre, viszonylag fiatalon belevágott az edzősködésbe. 1999-ben leült a Feyenoord, majd a Grasshoppers fejlesztő- és másodedzői székébe, majd a PSV akadémiáját vezette.

Innen Londonba, a Tottenhamhez vezetett az útja, ahonnan követte honfitársát, Martin Jolt a Hamburg csapatához. Németországban két vezetőedző alatt volt másodhegedűs, mígnem aztán Bruno Labbadia távozását követően három meccsen át ő irányíthatta megbízott trénerként a kikötővárosiakat.

Vajon a Ferencvárosnál is a fiatalokra épít majd a Ricardo Moniz?
Vajon a Ferencvárosnál is a fiatalokra épít majd Moniz?
Fotó: UEFA.com


2011 áprilisától – utánpótlás-igazgatóból előlépve – a Red Bull Salzburg labdarúgócsapatának vezetőedzője lett, mellyel a bajnokságban ezüstérmet szerzett, és az Európa Liga csoportköréből is továbbjutott. Az idény végén bajnokságot és kupát nyert megfiatalított gárdájával, a vezetőséggel azonban hirtelen megromlott a kapcsolata, így elhagyta Salzburgot, és megegyezett a Ferencvárossal.