Így látja a londoni esélyeket Pars Krisztián

PR

2012. április 18., szerda 12:30

Pars Krisztián szerint egy ötös körből kerülhetnek ki a londoni olimpia kalapácsvető számának dobogósai, s ebben ő is benne van.
Mint azt megírtuk, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke mintegy 130 fős csapattal számol a londoni ötkarikás játékokra száz nappal a rajt előtt. Eddig 107 magyar sportoló szerzett indulási jogot.

A világbajnoki második szombathelyi dobó számára jövő szombaton kezdődik az idény, a téli edzések és az erősítés után ekkor mérheti le először, hol tart a felkészülésben. „Edzéseken 76–77 méter körül szoktam dobni, erre szerintem legalább jó két métert rá lehet tenni” – nyilatkozott az MTI-nek a harmincéves atléta. „Sok függ a technikától, hogyan áll össze a mozgásom, de remélem, azért közelebb leszek a 80 méterhez, mint a 79-hez.” Pars tavaly a tegui vb-n 81,18 méterrel szerzett ezüstérmet, mindössze hat centivel lemaradva a japán Murofusi Kódzsi mögött. Az évet viszont már világranglista elsőként zárta, 81,89 méterrel.

Az április végi idénykezdet után egy hét tatai edzőtáborozás következik, majd májusban jönnek a nagyobb versenyek, többek között a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető-sorozata, amelyet tavaly megnyert. Az olimpia előtt egy hónappal rendezik Helsinkiben az Európa-bajnokságot, amely fontos szintfelmérő lesz számára.

„Az Európa-bajnokságon már szeretnék 81 méter körüli eredményt elérni. Úgy tekintek az Eb-re, mint egy jó nemzetközi versenyre, a célom odamenni, s dobni egy jót. Egy hónappal az olimpia előtt egy jó felmérő verseny lesz, utána még marad egy kis idő javítani a formán. Az Eb után szeretnék elmenni Portugáliába edzőtáborozni, Faroba, ahol már januárban jártam, s csak közvetlenül a londoni utazás előtt érkeznék haza” – nyilatkozott terveiről Pars, aki úgy véli, egy ötös körből kerülhetnek ki az ötkarikás játékok érmesei kalapácsvetésben.

„Természetesen ide sorolom magam is. Valószínűleg számolni kell a német Esserrel, a szlovén Kozmusszal s egy–két fehérorosz dobóval. Aztán persze ott van még a világbajnok Murofusi, akiről nem tudom, hogyan készül” – latolgatta az esélyeket Pars, aki a USA Today olimpiai éremkalkulátora szerint a négy magyar aranyesélyes egyike.

Pars a pekingi olimpia után ezüstérmessé léphetett volna elő, miután az előtte végzett két fehérorosz kalapácsvetőt, a második Gyevjatovszkijt és a harmadik Tyihont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingolás miatt megfosztotta helyezésétől. A beloruszok azonban a nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordultak, amely 2010 júniusában eljárási hibára hivatkozva úgy döntött, megtarthatják érmeiket.

A szombathelyi nehézatléta a 2005-ös vb óta évről évre előbbre lép a nagy világversenyeken. Helsinkiben, 2005-ben hetedik volt, a 2006-os Eb-n hatodik, a 2007-es vb-n az ötödik helyen zárt, a 2009-es vb-n pedig negyedik lett. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon megszerezte első világversenyes érmét, a dobogó harmadik fokára állhatott fel, ezt követte tavaly a vb-ezüst. A sorozat idén Londonban folytatódhat…

Forrás: MTI