Indokolt lenne az MVM Veszprém „hazatérése”

Földi Bence

Földi Bence

2016. február 5., péntek 21:01, frissítve: péntek 23:00

A legjobb magyar férfi kézilabdacsapat otthagyhatja a balkáni SEHA Ligát és ismét a magyar bajnokságban szerepelhet a következő szezonban.

A 2016/2017-es szezonban már nem a montenegrói székhelyű SEHA Ligában szerepel az MVM Veszprém – írja montenegrói sajtóinformációkra hivatkozva a Hétméteres. Több tényező is indokolhatná a váltást.

Egyrészt a Veszprémnek egyre több fronton kellene jól helytállnia – a SEHA Ligában, a Bajnokok Ligájában, a magyar bajnokság rájátszásában és a Magyar Kupa négyes döntőjében is érdekelt a csapat.

Másrészt pénzügyi szempontból is érdemes lehet hazatérni. A Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester vezette Magyar Kézilabda Szövetség még tavaly decemberben megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel. Ennek értelmében új támogatási rendszer jön létre, hatszázmillió forint érkezik a sportágba.

A szövetség február 5-én bejelentette azt is, hogy a szezon végéig a K&H Bank a női és férfi élvonalbeli bajnokság névadó szponzora – amennyiben gyümölcsöző a kapcsolat, megújítják a szponzori szerződést, ez is nyilván pluszforrást jelent majd. Emellett a tévéközvetítések aránya is nőhet, így a magyar bajnokság marketingértéke jelentős mértékben növekedik.

Bajban lehet a balkáni bajnokság

Eközben a SEHA Liga létjogosultsága is megkérdőjeleződik. A Délkelet-európai Kézilabda-szövetség (SEHA) által rendezett bajnokság teljes neve SEHA Déli Áramlat Liga. Ebben szerepeltek olyan csapatok, amelyek országán áthaladt volna a Déli Áramlat, ám az erről szóló szerződést január 20-án felbontotta a Gazprom. A cég lényegében a gázvezeték népszerűsítése végett pénzeli a ligát (állítólag ők fizetik a bírói díjakat, az összes utazással és szállással kapcsolatos költségeket és a pénzdíjakat), de ha nincs vezeték, fölösleges lenne a SEHA Déli Áramlat Liga fenntartása is.

Ezzel kapcsolatban kerestük a Gazprom sajtóosztályát, választ két hét alatt sem kaptunk. Ám amikor tavaly márciusban fel kellett, hogy függessze a cég a Déli Áramlat kivitelezését a Vs.hu elérte őket. Az akkor még a folytatásban bízó cég azt válaszolta: „A Déli Áramlat kivitelezésének leállítása nem jelenti azt, hogy nem finanszírozzuk tovább a SEHA projektet. A liga a Gazprom–SEHA nevet viseli, a szponzorszerződésünk is érintetlen marad.”

Ám azóta már biztos, hogy nem lesz Déli Áramlat, így jó eséllyel a Gazprom is kevesebbet költhet majd a SEHA Ligára. Ez – a magyar helyzet javulásával egy időben – a Veszprém „hazatérését” segítheti.