Lékó orosz bronzérmet szerzett

Novák Miklós

2012. április 15., vasárnap 21:34, frissítve: hétfő 08:44

Lékó Péterrel a soraiban harmadik lett az SSZM-64 Moszkva gárdája az orosz sakk csapatbajnokságban (csb). A magyar nagymester hat partiból négy pontot gyűjtött.

Nagyon vártuk már, hogy Lékó Péter mikor ül ismét asztalhoz versenyen, hiszen utoljára még decemberben a csapat Európa-bajnokságon játszott. Sok külföldi klasszishoz hasonlóan ő is erősítette az idén húsz csapat részvételével, hétfordulós svájci rendszerben megrendezett orosz csb egyik csapatát. A magyar éljátékos az olasz Caruana és a kínai Wang Hao mögött az első kiemelt moszkvai együttes harmadik táblása volt a vasárnap este véget ért viadalon.

Lékó hat partit játszott, kár, hogy az addigi remek teljesítményét lerontotta azzal, hogy az utolsó fordulóban sötéttel kikapott az örmény Movszeszjantól a Szentpétervár elleni rangadón. Ha döntetlenre tudta volna menteni a partit, akkor a Moszkva az első helyen végez. Lékó így is szerzett 3 Élő-pontot, így 2723-mal pillanatnyilag a 24. a virtuális világranglistán. Ennél persze fontosabb lenne, hogy a magyar nagymester visszakerüljön a nemzetközi vérkeringésbe, s ismét rangos tornákon szerepeljen.

A német Bundesligában is vasárnap rendezték az utolsó fordulót, érdekesség, hogy a világbajnok Viswanathan Anand (2817) kikapott a csupán 2647 ponttal rendelkező, holland színekben szereplő Tivjakovtól.