Leléptették a nemzetközi birkózószövetség elnökét

BM

2013. február 16., szombat 15:12, frissítve: vasárnap 07:58

Lemondott posztjáról Raphael Martinetti, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke – tudatta a sportág hazai szövetsége szombaton. Utódját a szeptemberi, budapesti világbajnokságon választják meg.

A svájci sportdiplomata a thaiföldi Phuket szigetén zajló elnökségi ülésen mondott le tisztségéből. A lemondás hátterében az áll, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága törlésre javasolta a birkózást a 2020-as ötkarikás játékok műsorából.

A magyar szövetség úgy tudja, hogy amikor a résztvevők, elsősorban az oroszok, felvetették Martinetti felelősségét, ő bizalmi szavazást kért, amelyet 11:10-re elvesztett. Ekkor felkérte Matteo Pellicone elnökhelyettest az ügyek vitelére, és elhagyta a termet. Utóbb az elnökség a szerb Büro-tag Nenad Lalovic személyében ügyvezető elnököt bízott meg a FILA átmeneti vezetésével.

A birkózószövetség elnökét már a héten hevesen támadták

Martinetti a FILA-ülésen már pénteken éles vádakkal volt kénytelen szembesülni, bírálói legfőképpen azért okolták, mert – bár az elnöknek tisztában kellett lennie a helyzettel, hiszen megvoltak a kellő információi – előzetesen nem figyelmeztette vezetőtársait a sportág olimpiai programból való lehetséges száműzésének veszélyére, ennélfogva többeket is váratlanul ért a NOB-testület határozata.

A végrehajtó bizottság keddi határozatában javasolta a birkózás levételét a 2020-as olimpiai műsorról, de már májusban, Szentpéterváron állást foglalhat úgy, hogy az új jelentkezők egyike helyett visszaveszi a sportágat az olimpiai programba. A végső döntést a NOB teljes közgyűlése hozza meg szeptemberben, Buenos Airesben.

A NOB keddi állásfoglalása kapcsán csokorba gyűjtöttük, hány magyar olimpiai címmel lenne szegényebb hazánk, ha a sportág nem lett volna az ötkarikás program része.

Forrás: MTI