Lengyelveréssel mutatkozott be az Elek–Martín tandem

MTI

2016. március 9., szerda 22:30, frissítve: csütörtök 11:41

A magyar női kézilabda-válogatott három góllal győzött a lengyelek vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat 3. fordulójában. Ez volt a debütáló mérkőzése az Elek Gábor–Ambros Martín szövetségi kapitányi kettősnek.

A lengyelek december 14-én, a dániai vb herningi nyolcaddöntőjében 24–23-ra legyőzték a magyarokat, akik többek között emiatt nem vehetnek részt a riói ötkarikás játékokon. Németh András kapitány a kudarc után lemondott, utódjául az FTC és a Győr vezetőedzőit választották meg.

Az Eb-selejtezőben a lengyelek és a magyarok eddig megnyerték két-két mérkőzésüket, és kiemelkednek a csoportból.

A koszalini mérkőzés hazai góllal kezdődött, ezt követően megszakítás nélkül négyszer talált be a magyar együttes, amely kézben tartotta a találkozót a korai szakaszban. A 15. percben már öt góllal is vezetett a vendég gárda (4–9), amelyet megfogott két egymást követő kiállítás, így a lengyelek 20 perc elteltével egyenlítettek (9–9). A hazai felzárkózást magyar időkérés, illetve a felnőtt válogatottban első alkalommal betaláló Lukács Viktória gólja akasztotta meg. Két gólnál többel azonban a játékrész végéig sem sikerült elhúzni, sőt, a szünetre ismét kiegyenlítettek a lengyelek (13–13).

A térfélcserét követően fokozatosan lépett el ellenfelétől a magyar csapat, amely a 39. percben már ismét öt góllal vezetett (16–21). Bár hat perc alatt újra két gólra zárkóztak a házigazdák, ennél közelebb nem engedte őket Elek Gábor és Ambros Martín együttese, sőt: öt perccel a vége előtt újra négygólos előnyre tett szert (22–26), amely elégnek bizonyult a mérkőzés megnyeréséhez.

Sikerével a magyar együttes továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportot, s óriási lépést tett a kijutás felé.

Értékelés

„Nagyon akartuk a győzelmet, jól is kezdtük a mérkőzést. Ezt követően emberhátrányba kerültünk, felzárkóztak a lengyelek, és a kapuscsere is megfogott minket. Rendeztük a sorainkat, a második félidő már nem volt kérdéses, kézben tartottuk a meccset. Mindannyian nagyon boldogok vagyunk, hogy győztünk, ám mindez akkor ér valamit, ha vasárnap Érden is győzni tudunk. Fontos volt, hogy az eddigi néhány nap alatt elvégzett munkában higgyenek a játékosok. Mindenki nagyon akarta a sikert, bízunk egymásban, ez döntő tényezőnek bizonyult. Sok elemet még tovább tudunk pontosítani, az eddigi négy napi közös munka alatt nem lehetett még csodát tenni, az idegenbeli győzelem azonban nagyon értékes” – mondta Elek Gábor szövetségi kapitány, a 0agyar kézilabda-válogatott Facebook-oldalának.

Női Eb-selejtező, 5. csoport, 3. forduló:
Lengyelország–Magyarország 24–27 (13–13)
Koszalin, játékvezetők: Vujacsics, Kazanegra (montenegróiak).
Kiállítások: 4, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 1/1.

Lengyelország: Gawlik, Wysokińska (kapusok), Achruk 3, Drabik, Gęga 4, Jochymek, Kobylińska 2, Kocela 3, Kołodziejska 2, Kulwińska 1, Pielesz, Siódmiak 5, Stachowska, Stasiak 3, Zalewska, Zych 1. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.

Magyarország: Bíró, Kiss É. (kapusok), Erdősi 3, Hornyák D., Kisfaludy 2, Klivinyi 2, Kovács A. 1, Kovacsics, Lukács 1, Orbán Ad. 3, Schatzl 1, Szamoránsky 1, Szekeres, Szucsánszki 3, Triscsuk 4 (1), Zácsik 6. Szövetségi kapitány: Elek Gábor, Ambros Martín.