Leonardo sérülése: „nem az emberrúgást kell védeni”

Tuser Krisztián

2013. május 13., hétfő 13:12, frissítve: hétfő 15:32

Vasárnap este története során harmadszor lett bajnok a Győri ETO FC. Az ünneplés pillanatait azonban beárnyékolta a Ferencváros játékosának, Leonardónak a súlyos sérülése, akit a győri zöld-fehérek cseh játékosa, Marek Střeštík állított meg szabálytalan módon. Ricardo Moniz ezt nem hagyta szó nélkül és élesen kritizálta a Magyar Labdarúgó Szövetséget, valamint a bírói kart. A legnagyobb közösségi portálon Leonardo arra utalt üzenetében, hogy ez a sérülés végett vetett a karrierjének.

Május 11-én, egy nappal a győri kézilabdás lányok BL-sikere után újabb ünnepre készült a Rába-parti csapat labdarúgó-szakosztálya. 1963 ősze, 1981–82-es, 1982–83-as szezon után újra a bajnoki cím kapujában álltak a Pintér-legények. Ehhez két feltételnek kellett teljesülnie: egyrészt a Videoton FC-nek ki kellett kapnia Debrecenben, másrészt a Győri ETO-nak meg kellett vernie a Ferencvárost. Mindkettő teljesült, de a mérkőzésen a budapestiek két játékosa a brazil Leonardo és német Philipp Bönig is súlyosan megsérült. A mérkőzést a hazaiak nyerték 1–0-ra, Völgyi Dániel 11-es góljával.

„Az gyönyörű érzés, hogy bajnokok lettünk, de az örömömet elrontja, hogy súlyos sérülést okoztam Leonardónak. Nagyon sajnálom, és bocsánatot kérek. Nagyon rosszul érzem magam!” – mondta a mérkőzés után Marek Střeštík, akit az esetet követően piros lappal állított ki a játékvezető.

Vége van?
„Szomorú nap a mai, pályafutásom legszörnyűbb napja. Sajnos vannak olyan emberek, akik nem bírják a tehetséges játékosokat. Egy ilyen ma végett vetett a karrieremnek” – írta Leonardo a Facebookon.

Levadászták Leonardót

A sajtótájékoztatón azonban Ricardo Moniz ennél továbbment, és feldúltan nyilatkozva kitért arra, hogy Leonardo sérülése csak a folyamat lezárása volt: „A legszomorúbb az, ami Leóval történt. Mi olyan klub vagyunk, amelyik próbál kreatív játékosokat hozni a magyar labdarúgásba, hogy ezzel is növeljék a bajnokság színvonalát. És erre azt látjuk, hogy az elmúlt mérkőzéseken a játékvezetők hagyják, hogy szinte levadásszák Leonardót, és ezeken még ő kapott négy sárgát… Ez látszott, hogy meg fog történni, ha nem is a mai meccsen, hanem a következőn. Nagyon szomorú, hogy azt hallottuk korábban, miszerint az edzők felhívták a figyelmet arra, hogy miként kell Leo ellen játszani: provokálni, rúgni. Ha ez így van, akkor mindannyian vesztesei vagyunk ennek a játéknak. El kell gondolkoznunk azon, hogy miként tudjuk megvédeni ezeket a játékosokat. Mindannyiunknak közös céljaink vannak: az újságíróknak, az edzőknek, a játékosoknak és a játékvezetőknek. Sajnos úgy néz ki, hogy a magyar futball egy időre elvesztett egy jó játékost.”

Az esetet 4:56-tól tekinthetik meg

Provokálnak a játékvezetők

A budapesti zöld-fehérek trénere az MLSZ-nek is odaszúrt: „A szövetségnek is megvan a felelőssége ebben. Ők sok mindent kérnek tőlünk, így az lenne jó, ha oda-vissza működne ez a segítség. Előfordult korábban, hogy a játékvezetők provokálták játékosainkat, hogy ők a Bajnokok Ligájában vezetnek, a mieink hol játszanak…”

A labdarúgók környezetéből az MNO-nak is megerősítették Moniz szavait, hogy a játékvezetők nem minden esetben viselkednek sportszerűen a mérkőzéseken.

A Feyenoorddal 2002-ben UEFA-kupa-győztes Leonardo nyolc mérkőzésen lépett pályára a magyar bajnokságban. Ezeken négy sárga lapot kapott, amiből kettőt azért osztottak ki a játékvezetők, mert a brazil játékos számon kérte az őt ért szabálytalanságot.

Leonardo, amikor még a pályán volt
Leonardo, amikor még a pályán volt
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Kubatov Gábor, a Ferencváros vezetője a Facebookon két szóval kommentálta a mérkőzést: „Súlyos veszteségek.”

„Leonardo szárkapocscsont-törést szenvedett, az orvosi stáb munkában van. Megvárjuk az MLSZ állásfoglalását Střeštíkkel kapcsolatban, és annak fényében majd a klub vezetése eldönti, hogy szerintük arányos-e a döntés vagy további lépésekre van szükség” – mondta az MNO-nak Vámos Zoltán, a Ferencváros kommunikációs vezetője.

A győriek megkeresésünkre elmondták, hogy sajnálják Leonardót, és mielőbbi gyógyulást kívánnak a játékosnak. Hozzátéve, hogy Marek Střeštík nem tudott felszabadultan ünnepelni, mert nagyon megviselte az eset.

Kovács sem hagyta szó nélkül

Leonardo „besárgázása” nemcsak a szurkolóknak, hanem a Videoton tehetséges játékosának, Kovács Istvánnak is feltűnt. A szombathelyi játékos a súlyos sérülést követően osztotta meg gondolatait a legnagyobb közösségi portálon: „Természetesen nem az én kompetenciám eldönteni, de véleményt alkothatok. Szerintem a labdarúgást (ami a nevében is van: »labda« nem pedig »emberrúgás«) kellene védeni és azokat a kreatív játékosokat, akik ezt a csodálatos játékot próbálják minél élvezetesebb, magasabb szintre emelni. Kérdem én, melyik a rosszabb? Ha más testi épségét veszélyezteted, mozdulatoddal sérülést okozol. Vagy ha ráragasztják a szimulálós jelzőt, mellyel az adott szituációban saját magadat véded (mert törvényszerű, ha a levegőben vagy és rúgást kapsz, kisebb a valószínűsége a sérülésnek), vagy ha szóvá teszed a sportszerűtlen már már »utazó« jellegű belépőket… Az esetek többségében sárga-sárga lap, remélem érzékelhető a különbség! Várunk vissza, LEO!”

A győri játékos eltiltása és a játékvezetők megrendszabályozása a Magyar Labdarúgó Szövetség hatáskörébe tartozik.