Lógnak a szeren

Ballai Attila

2011. október 25., kedd 12:18

Hivatalosan és biztosan még mindig nem tudni, hogy a teljes magyar küldöttség egyik legígéretesebb aranyesélyese, Berki Krisztián ott lehet-e a jövő évi londoni olimpián.

Berki kvalifikációja a tokiói torna-világbajnokság eredményeitől függ; csakhogy a vb már október 16-án véget ért, ám a tényközlés helyett tizedik napja marad a találgatás és a kombinálás. Miközben úszásban, atlétikában az aktuális viadalon a célba érkezés pillanatában kivillan a versenyző századmásodpercre vagy centiméterre pontos eredménye, addig ez a pepecselés a sport hős- és őskorát idézi.

Pedig az írott szabály elsőre gyorsan érthetőnek és alkalmazhatónak tűnik: az szerez londoni indulási jogot, aki a szerenkénti döntők során érmet nyer, valamint két további szeren eléri a mezőny átlagpontszámának 85 százalékát. Berki Krisztián lólengésben győzött, nyújtón 214 résztvevő közül 12,033-as pontszámmal 166., gyűrűn pedig 222-es létszám mellett 10,166-tal 211. lett.

Ez eddig napnál világosabb lenne. De csak lenne, mert egyrészt nem volt egyértelmű, hogy a két szeren összesítve kell-e produkálni a 85 százalékot, vagy külön-külön is (nyújtón simán meglenne, gyűrűn messze nem, de a két koefficiens átlagát tekintve még éppen igen), másrészt az is vita tárgya, hogy a benevezett, ám gyakorlatot be nem mutatott tornászok nullás pontszámait figyelembe vegyék-e.

E tekintetben persze előzetesen kellett volna kikezdhetetlen kiírást alkotni, de ha az már nem sikerült, akkor mintegy egy perccel a vb vége után. Mert minél tovább húzódik az ügy, annál sandább, annál hiteltelenebbé válik a döntés és minden döntéshozó. Ezért is érdeklődtünk a hazai szövetség elnökénél, nem mellékesen a lólengés kétszeres olimpiai bajnokánál (1976, 1980), Magyar Zoltánnál: szerinte kik és mire várnak még?

– Nem tudunk semmi konkrétumot. Állítólag a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságra ülésezik majd, elképzelhető, hogy a férfi torna mellett a női szakágban, gumiasztalban és rg-ben egyszerre hozzák nyilvánosságra az indulók névsorát, és kevéssé érdekli az illetékeseket, hogy ez nekünk milyen kellemetlen. Oda jutottunk, hogy írunk egy levelet, amelyben benne áll, hogy Magyarországon a köztársasági elnök és a miniszterelnök is tudni szeretné végre, részt vehet-e Berki Krisztián az olimpián.

– Nem az az időhúzás oka, hogy valakik a vezérkarban nem számolgatni, inkább mutyizni szeretnének?

– Bárkivel beszélünk, határozottan állítja, hogy nyugi, Berki utazik, de amíg erről semmiféle hivatalos dokumentum nincs a kezünkben, addig szó sem lehet nyugiról. A döntéshozók talán nem akarnak egy-egy nevet külön-külön bedobni, ez csak számunkra élet-halál kérdése.

– Azért valószínűleg a tornasport általános megítélésének, presztízsének sem tesz jót ez a szerencsétlenkedés.

– Szerintem sem. Egyre többen mondjuk, hogy elhibázott dolog volt az olimpiai kvalifikáció lehetőségét plusz két szerhez kötni. Világklasszisok kényszerültek megalázó helyzetekbe, hiszen olyan szereken kellett gyakorlatokat bemutatniuk, ahol évek óta nem is próbálkoztak ilyesmivel, így szinte nevetség tárgyává váltak. Miközben mindenki tudja, megengedhetetlen blama, hogy egy világbajnok ne legyen ott az olimpián.