London: újabb magyar kvalifikálta magát

BL

2012. április 15., vasárnap 19:44, frissítve: hétfő 08:34

Pattantyús Ádám – megragadva az utolsó lehetőséget – kvótát szerzett a londoni olimpiára az asztaliteniszezők európai selejtezőjén Luxembourgban.

Az osztrák Stockerau csapatában légióskodó, 33 éves játékos a török színekben versenyző Bora Vanggal csapott össze vasárnap, a zárónapi 16-os tábla bronzmérkőzésén, s nagy csatában, 4–2-re diadalmaskodva kiharcolta az utolsó, még elérhető indulási jogot. A világranglistán 133. Pattantyús végig remek teljesítményt nyújtott a szerdán kezdődött versenyen, több bravúrgyőzelmet is aratott, így megérdemelten csatlakozott a már szombaton kvótához jutott Zwickl Dánielhez. Mindketten először indulhatnak majd olimpián.

Eddig négy magyar asztaliteniszező kvalifikálta magát a londoni játékokra, korábban Tóth Krisztina és Póta Georgina biztosította részvételét. Vasárnap mindkét nemnél 16 fős kieséses táblán zajlottak a küzdelmek, s további hárman – a két ág győztese, illetve a bronzmeccs nyertese – jutott ötkarikás indulási joghoz.

Pattantyús pénteken és szombaton is bekerült csoportja fináléjába, az utolsó meccsen azonban mindkétszer vereséget szenvedett. A zárónapon az ukrán Jaroszlav Zmudenko legyőzése után a szerb Zolt Peténél is jobbnak bizonyult, majd következett az az orosz Kirill Szkacskov, akit szombaton 4–2-re legyőzött. Ezúttal azonban nem bírt vele, a győzelmet, így a londoni kvótát is Szkacskov szerezte meg, Pattantyúsnak pedig maradt az utolsó szalmaszál, a bronzmeccs, amelyen Vang (117.) volt a riválisa. Az első két játszmát megnyerte, majd az ellenfél ugyan még egyenlített, de a folytatás ismét a magyaré volt, aki a győztes poén után diadalmasan üvöltött fel, majd Harczi Zsolt szövetségi kapitány nyakába ugorva ünnepelte a nem várt, nagyszerű sikert.

„Mondták a rajt előtt, hogy nem számíthatok könnyű tornára, de hogy ilyen nehéz lesz, azt nem gondoltam volna – nyilatkozott az MTI-nek a magyar játékos. – Iszonyúan kemény volt napról napra újrakezdeni, ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem, hogy itt fáj, ott fáj, de szerencsére a masszőrünk minden este rendbe rakott. Többször is az utolsó meccsen buktam el, de emiatt nem keseregtem, mert tudtam, hogy nem adják könnyen a kvótát. Hihetetlen, hogy végül sikerült megszereznem, köszönöm mindenkinek, aki otthonról biztatott. Elmondhatatlan érzés, hogy ott lehetek Londonban, bevallom, a győztes meccs után percekig sírtam a boldogságtól.”

A luxembourgi viadalon a férfiaknál és a nőknél is összesen 11-11 indulási jog talált gazdára a nyári játékokra. Zwickl Dánielen és Pattantyús Ádámon kívül még Lovas Petra és Kosiba Dániel indult magyar részről, nekik azonban nem jött össze a kvóta.

Eredmények (a verseny honlapja alapján):
férfiak:
a 3. helyért:
Pattantyús Ádám–Bora Vang (török) 4–2 – Pattantyús kvótát szerzett
Korábban:
a kettő közé jutásért:
Kirill Szakcskov (orosz)–Pattantyús 4–0 – Szkacskov kvótát szerzett
a négy közé jutásért:
Pattantyús–Zolt Pete (szerb) 4–2
a nyolc közé jutásért:
Pattantyús–Jaroszlav Zmudenko (ukrán) 4–2
Wang Zeng Yi (lengyel)–Kosiba Dániel 4–1

Korábban:
nők:
a nyolc közé jutásért:
Lovas Petra–Gabriela Feher (szerb) 4–0 – Feher a harmadik szett után feladta
a négy közé jutásért:
Amelie Solja (osztrák)–Lovas 4–0

Az asztaliteniszezőknek a mostani torna után már csak egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, dohai világselejtezőn.

Forrás: MTI