Magyar aranyérem született a bridzsolimpián

NT

2012. augusztus 22., szerda 23:37

Aranyérmes lett a magyar szeniorcsapat a Lille-ben rendezett XIV. bridzsolimpián, amely része a II. World Mind Sport Gamesnek, a szellemi sportok négyévente sorra kerülő világjátékának.

A szövetség szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Péter, Szappanos Géza, Dumbovich Miklós, Kovács Mihály összetételű együttes a kedden és szerdán rendezett döntőben az amerikai csapat ellen győzött 247:166-ra. Bárány György kapitány csapata a fináléban két nap alatt 96 leosztást játszott a tengerentúliakkal, s már a félidőben jelentős előnyre tett szert, melyet a befejező napon tovább növelt.

A magyar együttes kiváló eredményének értékét tovább növeli, hogy a kéthetes versenysorozatot csere nélkül négyen játszották végig, míg más országok jellemzően hatfős csapatokat indítottak, s ketten mindig pihenhettek.

Magyarország ilyen kiváló eredményt több mint hetven éve nem ért el bridzsben – a harmincas években kétszer Európa-bajnok volt a magyar csapat, nyolc évvel ezelőtt a bridzsolimpián ötödik lett.

A bridzs bemutató sportágként szerepelt a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia műsorán. 2008 óta a NOB és a Szellemi Sportok Világszövetsége (IMSA) megállapodásának értelmében közvetlenül a nyári olimpia után rendezik meg a Szellemi Sportok Világjátékát, amelyen a bridzs mellett a sakk, a go és a dáma szerepel.

Forrás: MTI