Megkapták a görögök + Videó

LM

2012. május 10., csütörtök 10:06, frissítve: csütörtök 15:37

A víz felett tartják az euróövezet kormányai Görögországot: szerdán megállapodtak abban, hogy az ideiglenes euróövezeti mentőalapból (EFSF) folyósítják Athénnak az esedékes 5,2 milliárd eurót, de csak részletekben.
Lapunk is utánajárt a görög választásokat követő helyzetnek, ahol a neonácik és a kommunisták egy dalt fújnak: nem a megszorításokra.

A mentőalap, azaz az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kormányzótanácsa úgy döntött, hogy csütörtökön átutalnak 4,2 milliárd eurót az adósságszolgálat teljesítésére fenntartott görög számlára. A fennmaradó egymilliárd euró folyósításának üteméről az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsa a jövő héten hétfőn dönt majd.

A nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőalap azzal indokolta a döntést, hogy Görögországnak nincs szüksége júniusig a fennmaradó egymilliárd euróra, amelyet majd a finanszírozási igények függvényében folyósítanak.

Athénnak mintegy 450 millió euró értékben kell törlesztenie hétfőtől olyan lejáró kötvényeket, amelyek tulajdonosai nem voltak hajlandók csatlakozni a görög államadósság restrukturálására kidolgozott és márciusban elfogadott programhoz. Emellett május 18-ig mintegy 3,3 milliárd eurót kell visszafizetniük a görögöknek az Európai Központi Banknak.


Az Európai Bizottság előbb azt állította, hogy a politikai bizonytalanságok dacára átutalják Görögországnak a következő, 5,2 milliárdos részletet. Ám a vasárnapi görög parlamenti választások eredményeiből következő bizonytalanságok, a politikai patthelyzet miatt a hitelminősítők által legjobb adósként számon tartott, tripla A besorolású országok garanciákat kértek.

A kormányalakítással megbízott görög Radikális Baloldal (Sziriza) elnöke már korábban kijelentette: semmisnek minősíti azokat a vállalásokat, amelyeket az előző kormány tett a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Bővebben>>>

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati forrás úgy fogalmazott, hogy szóba sem jött az 5,2 milliárd euró befagyasztása, mivel „mindenki tisztában van azzal, hogy nem folyósítani olyan lenne, mintha lábon lőnénk magukat, mivel ez a pénz a hitelezők, azaz a mi javunkat szolgálja”.

Forrás: MTI