Négyből három magyar jutott be a döntőbe

TK

2012. május 10., csütörtök 16:40, frissítve: csütörtök 16:59

Kovács Sarolta után Gyenesei Leila és Tóth Adrienn is bejutott a római öttusa-világbajnokság női versenyének döntőjébe. Az egyéni induló Cseh Krisztina éppen lemaradt a fináléról.

A tavaly világbajnoki ezüstérmes Kovács számára rémálomszerűen kezdődött a nap, a vívás során első 12 párharcát elvesztette, így szinte hihetetlen mélységből kellett megkezdenie a visszakapaszkodást. Jó idő elteltével nyert néhány asszót, de az utolsó háromban megint kikapott. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a hatodik győzelem után – szinte magának – megjegyezte, még egy kell, és akkor meglesz a döntőbe jutás. Az újabb tus nem jött össze, végül így is sikerült kiharcolni a továbbjutást. Kovács 6 győzelemmel és 18 vereséggel fejezte be a vívást, 648 pontjával utolsó előtti, azaz 24. volt az úszás előtt.

Noha kedden, az első kezeléskor még úgy tűnt, hogy nem kell műteni, csütörtökön mégis megoperálták Tibolya Péter bal kulcscsontját, mely a római öttusa-világbajnokság férfi váltóversenye során, lovaglás közben tört el (Bővebben>>>). A beavatkozásra Budapesten került sor, a műtéttel rögzítették a sérült testrészt, egyben kivették a jobb kulcscsontjába a 2007-es sérülésekor beültetett fémdarabot. Tibolya kedden törte el a kulcscsontját, amikor az első akadálynál bukott a lovával. A balesetet követően rögtön kórházba szállították, majd még aznap késő este hazautazott. Felépülésével kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy várhatóan két hét múlva kezdhet el mozogni.


Az egyéni induló Cseh mindeközben jól mozgott a pástokon, 17 győzelmet aratott és csak hét vereséget szenvedett el, 1000 pontjával holtversenyben a második helyen állt.

Az úszásban már jobban ment Kovács Saroltának, olyannyira, hogy 2:10.46 perces eredménnyel megnyerte a számot. Ezzel együtt is azonban csak a 18. volt a kombinált verseny előtt, a döntőbe kerüléshez pedig az első 12 között kellett végezni. Cseh viszont negyedikként vághatott neki a lövészetekkel megszakított 3000 méteres futásnak. Ő az úszásban ugyan csak a 17. legjobb időt érte el, 2:23.20-szal, de a vívásban kiharcolt élcsoportos helyét így is meg tudta őrizni.

Kovács aztán remekül lőtt, az első és az utolsó sorozatát hibátlanul teljesítette, a középsőben pedig három lövést rontott, de ezzel együtt is gyors volt, így minden alkalommal előrébb került, és még jól is futott. Már az első lövészet után továbbjutást érő pozícióba került, végül kilencedikként ért célba.

„Minden rossz összejött délelőtt: gyengén vívtam és még szerencsém sem volt. Olyan is akadt, hogy későn vettem észre, hogy nem »szól« a fegyverem. Ezután arra gondoltam, hogy mindig csak a következő feladatra szabad koncentrálnom. Először megnyertem az úszást, majd senkivel sem törődve lőttem és futottam. Csak magamra figyeltem, arra, hogy jók legyenek a sorozataim” – mondta az MTI-nek a nagyon fáradt Kovács a számítógépes lőlap tanulmányozása után.

Cseh is jól lőtt, de a futásban nem tudta felvenni a versenyt az üldözőkkel, így a 13. helyen célba érve kiesett.

A 77 fős selejtezős mezőnyt a szervezők három részre osztották. A B-ben Tóth Adrienn és Gyenesei Leila szerepel, a C-ben nincs magyar.

Tóth és Gyenesei is döntős

A mezőnynek ez a harmada az uszodában kezdte a napot, magyar szempontból nagyon is jól. Gyenesei megnyerte a számot, mégpedig 2:12.91 perces eredménnyel. Hozzá hasonlóan az utolsó, azaz a legjobbakat felvonultató futamban tempózott a közelmúltban betegséggel küszködő, ezért a napokban visszafogottan készülő Tóth is, aki saját magát is meglepte azzal, hogy viszonylag könnyedén úszta le a 200 métert 2:18.20 perces, számára jó idővel, s zárta így nyolcadikként a számot.

A csoport ezt követően átbuszozott a vb központi helyszínére, a bő tíz percre lévő katonai lovas központba, ahol a napsütésben „kellően” felmelegedő nagy sátorban a vívással folytatódott számára a selejtező. Ebben a várakozásnak megfelelően a tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth gyűjtögette eredményesebben a pontokat: 16 győzelme mellé 9 vereséget szedett össze, az ezért járó 936 pont harmadik helyet ért ebben a számban. Gyenesei is majdnem ilyen jól vívott, ő 14/11-gyel, 872 ponttal hetedikként zárt.

A három lövészettel megszakított 3000 méteres futásnak Tóth ötödikként, Gyenesei hatodikként vágott neki. Egyikük sem lőtt olyan jól, mint korábban Kovács, de így is meg tudták őrizni élcsoportos pozíciójukat, s egymás mellett – a nagy melegben meglehetősen elfáradva – a hatodik és hetedik helyen futottak be.

Forrás: MTI