Nehéz lesz a görögöknek

WA, 2012. május 8., kedd 07:52, frissítve: kedd 08:16
Nem sokat változott a görögországi parlamentbe bejutott pártok eredménye a belügyminisztérium által hétfőn este kihirdetett végeredmény szerint.
Ismert, a görögországi választásokon második helyen végzett Sziriza (Radikális Baloldal) hétfőn közölte, nem hajlandó koalícióra lépni a legtöbb mandátumot szerzett konzervatívokkal, miután a Sziriza elnöke, Alexisz Ciprasz 40 perces megbeszélést folytatott Antonisz Szamarasszal. A két párt nézetei homlokegyenest ellentétesek a főbb kérdések megoldását illetően.

Az MNO azt is megírta, hogy bár a voksok 74,71 százalékos feldolgozottsága mellett az Új Demokrácia Párt 19,68 százalékkal vezette a pártok versenyét, eredménye így is történelmi mélypontnak számít.

Egyébként már a vasárnapi részeredmények alapján is arról beszéltek, hogy veszélybe került a takarékossági reformprogram végrehajtása a súlyos adósságokkal küzdő országban.

A vasárnap tartott választás győztese, a konzervatív Új Demokrácia párt a leadott szavazatok 18,85 százalékát szerezte meg. A választási törvény alapján a győztes párt bónuszként 50 mandátumot kap, így az Új Demokrácia 108 képviselőt küldhet a 300 tagú parlamentbe.

A Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) a szavazatok 16,78 százalékával 52 mandátumot nyert.

A szocialista PASZOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) a voksok 13,18 százalékát kapta, így mindössze 41 képviselője lesz.

A Független Görögök, az Új Demokráciából kiszakadt kis párt 10,60 százalékos eredménye 33 mandátumot ér.

A Görög Kommunista Párt 8,48 százalékkal 26 helyet szerzett.

A neonáci Arany Hajnal nevű rasszista idegengyűlölő párt a voksok 6,97 százalékát kapta, így 21 képviselővel lesz jelen a parlamentben.

A Demokratikus Baloldal 6,11 százaléka 19 mandátumra volt elegendő.

Az eredmények azt mutatják, hogy nehéz lesz kormányt alakítani Görögországban. Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője már hétfőn közölte, hogy nem képes parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormányt alakítani. Szamarasz ezért visszaadta a kormányalakítási megbízást Karolosz Papuliasz köztársasági elnöknek.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása