Nem lesz fizetés és nyugdíj, ha ellenállnak?

PR, 2012. május 9., szerda 16:12, frissítve: szerda 19:58
A görögöknek a hitelezők fejével kell gondolkodniuk, mert ők adják a pénzt, ezért az országnak el kell fogadnia a nemzetközi mentőcsomag feltételeit – jelentette ki Gikasz Harduvelisz, a görög ügyvezető kormány tanácsadója egy rádióinterjúban. Eközben Antonisz Szamarasz egy Európa iránt elkötelezett front létrehozását szorgalmazza.

Gikasz Harduvelisz az elmúlt hét hónapban segítette Lukasz Papadémosz válságkezelő kormányát. A Szkai rádió azzal kapcsolatban kérdezte meg szerdán a bankszakembert, hogy kedden a kormányalakítással megbízott Alexisz Ciprasz, a Radikális Baloldal (Sziriza) elnöke közölte: semmisek azok az ígéretek, amelyeket az előző kormány tett a több milliárd eurós mentőcsomag fejében. Ciprasz a hitelfeltételek elutasítására szólította fel az országot, és kizárta annak lehetőségét, hogy pártja részt vegyen egy olyan kormányban, amely megvalósítja a pénzügyi megszorítások programját. Megfigyelők ugyanakkor rámutattak: egyáltalán nem biztos, hogy a radikális baloldali vezető kormányalakítási erőfeszítéseit siker koronázza, így nem kizárt, hogy Görögország újabb választásokra kényszerül.

Harduvelisz figyelmeztetett: még ha az ország meg is tagadná adóssága visszafizetését azzal, hogy lemond az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által nyújtandó hitelről, „ezt azért nem teheti meg, mert nincs miből fizetnünk a fizetéseket és a nyugdíjakat”.

Mint kedden megírtuk, Martin Schulz, az Európai parlament elnöke  elutazik Athénba, ahol tárgyalni fog Alexisz Ciprasszal, a radikális baloldali párt elnökével. „Nem arról van szó, hogy kárt okozzunk Görögországnak, erről az athéni parlamentbe újonnan bekerült pártokat is meg kell győzni – nyomatékosította Schulz, aki elutasítja, hogy újratárgyaljanak a stabilitási csomag feltételeiről. – Továbbra is érvényes az alapelv: a szerződéseket be kell tartani.”

Korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság kedden megerősítette, hogy Görögország a terveknek megfelelően május 10-én megkapja a nemzetközi segélycsomag esedékes, 5,2 milliárd eurós részletét. Kiemelték ugyanakkor, hogy  a további részletek folyósítása a görögországi helyzet alakulásától függ majd.


Szamarasz egy Európa iránt elkötelezett front létrehozását sürgeti

A politikai közép és a jobboldal erőit egy Európa iránt elkötelezett front létrehozására szólította fel Antonisz Szamarasz, a konzervatív Új Demokrácia párt vezetője. Szamarasz – akinek a nemzetközi mentőcsomagot, illetve az euróövezeti tagságot a másik nagy párttal, a szocialista Paszokkal együtt támogató pártja drámai vereségeket szenvedett a vasárnapi parlamenti választásokon – szerdai nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a radikális baloldali, Európa-ellenes mozgalommal szemben egy Európa iránt elkötelezett front létrehozására van szükség.

„Olyan frontot kell alakítanunk, amely biztosítja Görögországnak az euróövezetben maradását” – hangoztatta Szamarasz, aki a hét elején elsőként kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől, de sikertelen erőfeszítései után visszaadta, így kapott megbízást Alexisz Ciprasz.

„Nincs alternatívája”

Olvassa el írásunkat a vasárnapi európai választási eredmények várható gazdasági hatásairól.

Jörg Asmussen, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja a Handelsblatt című német gazdasági lap szerdai számában megjelent interjúban hangsúlyozta: Athén ne számítson arra, hogy a választások után az EKB hajlandóságot mutat a szanálási program feltételeinek újratárgyalására. „Görögországnak világosan kell látnia, hogyha az euróövezet tagja akar maradni, nincs alternatívája a jóváhagyott szanálási programnak” – mondta. Először beszélt nyilvánosan az EKB vezető tisztségviselője Görögország euróövezetből való esetleges kiválásáról.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása