Olimpia 2020-ban: mindegyik jelentkezőnek van gyenge pontja

PR

2012. május 21., hétfő 15:20

Ötről háromra vagy négyre csökken azon városok listája, amelyek versenyben maradnak a 2020-as nyári olimpia megrendezéséért.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága szerdától péntekig ülésezik a kanadai Québec Cityben, és ekkor döntenek arról – vélhetően már az első napon –, hogy az Isztambul, Madrid, Tokió, Doha, Baku ötösből melyik három vagy négy váljon hivatalos kandidáló várossá, és kezdhesse meg a jövő szeptemberig, a helyszínkijelölő Buenos Aires-i közgyűlésig tartó pályázati kampányát.

Amint Thomas Bach NOB-alelnök jelezte: nehéz döntés előtt állnak, hiszen a múltban is nagyon nehéz volt 7-8 évre előrelátni, de a mostani helyzetben még nehezebb. Hozzátette, már annak örülnének, ha a mostani év végéig látnának, miként fog akkor állni a világ. Denis Oswald, a végrehajtó bizottság tagja utalt rá, elsősorban nem is az a kérdés, hogy hányan maradnak versenyben, hanem hogy hol kell a legkevesebb rizikóval szembenézni. Az öt jelentkezőt már a NOB ellenőrző bizottsága feltérképezte, jelentést írt, amelyet a végrehajtó bizottságnak átadott, s ez alapján szűkítik a listát.

Mindegyik város pályázott már: Madrid sorozatban harmadszor, Tokió sorozatban másodszor, Isztambul összességében ötödször jelentkezett, míg Doha és Baku a 2016-os játékok előszűrőjén vérzett el. Problémák mindenhol vannak. Madridnak a mély spanyol gazdasági válság, Tokiónak az országot sújtó tavalyi földrengés és szökőár, Dohának a hőség és az esetleges októberi rendezés, Isztambulnak az esetleges 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra való jelentkezés, Bakunak pedig a kevés sportesemény-szervezési tapasztalat miatt lehetnek gondjai.

Forrás: MTI