Schmitt: A vívás megtanítja megbecsülni az ellenfelet

PK

2011. december 17., szombat 13:25

A vívás olyan sport, amely megtanít tisztelni az ellenfelet – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Debrecenben, a helyi DHSE-PMD sportegyesület új vívótermének avatásán.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző államfő szerint a vívás megtanít gyorsan reagálni, s megtanít megbecsülni az ellenfelet, aki nem ellenség, hanem nemes ellenfél, akivel a meccs után „kezet fogunk, akár nyerünk, akár veszítünk”.

Schmitt Pál a jelenlétét az avatáson – túl azon, hogy ő is vívó volt – azzal indokolta, hogy Magyarországon ritkán avatnak vívótermet. „Ha egy város vívótermet avat azt jelenti: hisz abban, hogy a vívás fontos, hisz abban, hogy a város sportja, kultúrája épp olyan jelentős, mint az energiaellátás, vagy az ivóvíz biztosítása. A sport, a vívás a jövőről, a következő generáció egészségéről szól” – tette hozzá az államfő megjegyezve, hogy Debrecen a sport szinte teljes spektrumát kínálja a fiataloknak.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a debreceni vívószakosztályban is olyan közösség jöhet létre, ahonnan akár olimpiai bajnokok, köztársasági elnökök, fair play bizottsági elnökök kerülhetnek ki. (Az avatáson jelen volt Kamuti Jenő világbajnok tőröző, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke is.) Az olimpiai bronzérmes, többszörös paralimpiai bajnok Szekeres megemlítette, hogy egykor, amikor a Dózsánál vívott, Kőrösi László – a debreceni vívók felkészülését most mesteredzőként támogató sportszakember – is ott edzősködött, s ez mint mondta, garancia a sikerre.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere emlékezetett rá, hogy egy megszűnt iskola tornatermét kapta meg a helyi vívóklub, amely Magyarország egyik legrégebbi vívóklubja. Ezt a tornatermet alakították át és bővítették most ki egy új teremmel. Az új debreceni vívócsarnok – amely a mintegy 100 fős sportegyesületnek jelent korszerű edzőhelyet –, az Új Széchenyi-terv 30 millió forintos támogatásával valósult meg.

Pajna Zoltán, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az uniós és a hazai társfinanszírozás mellett az önrészt a klub teremtette elő a beruházáshoz. A vívóterem átadása kapcsán Schmitt Pál egy több mint 100 éves, toledói acélpengés tiszti vívókardot, Kósa Lajos egy hasonló korú huszárkard-élezőt adott át Dezső Zsigmondnak, az egyesület elnökének és Serra György szakosztály igazgatónak. Az új vívóterem falán ezt követően – a leszármazottak jelenlétében – leleplezték Békessy Béla egykori debreceni világbajnok vívó világbajnok emléktábláját.

 

Fotó: MTI

Forrás: MTI