Sporttörténelem: minden számban lesz magyar váltó

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. június 11., hétfő 13:45, frissítve: hétfő 13:59

Szenzáció! Az olimpiák történetében először Londonban lesz mind a hat úszóváltószámban magyar egység – közölte az MNO-val a szövetségi kapitány.

Sporttörténeti örömhír: az olimpiák történetében először lesz mind a hat úszó váltószámban magyar egység – közölte az MNO-val Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, aki hétfő délben tudta meg ezt a Nemzetközi Úszószövetségtől (FINA). Női 4x200-as gyorsváltónk még a tavalyi, sanghaji vb-n megúszta az olimpiai induláshoz szükséges időt, másik négy egységünk – női és férfi 4x100 méter gyors, illetve férfi 4x200 méter gyors és férfi 4x100 méter vegyes – a dicsőséges debreceni Európa-bajnokságon úsztak szintet. Utolsóként a női 4x100-as vegyes egység kvalifikálta magát Londonba a hétfői FINA-értesítés szerint.

A május végi debreceni úszó-Eb-n a magyar válogatott már sporttörténelmet írt: 26 érmet, közte 9 aranyat szerzett, háromszoros győztes volt Hosszú Katinka, illetve Cseh László.

Hogy pontosan kik úsznak majd az egyes váltókban, arról az e héten zajló Budapest-bajnokság dönt véglegesen, ez ugyanis a londoni jegyszerzés utolsó esélye.

A bő egy hónap múlva kezdődő londoni olimpia gyakorlatilag az úszószámokkal indul, július 28-tól augusztus 4-ég szurkolhatunk a körülbelül 26 fős küldöttségnek, de hogy Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Cseh László vagy Kis Gergő szállíthatja-e majd az érmeket, erre hamarosan kitérünk részletes összeállításunkban.