Szalayék az ötödik helyre pályáznak

KG

2012. július 11., szerda 19:45, frissítve: csütörtök 12:27

Szalay Balázs és Bunkoczi László, az Opel Dakar Team párosa kilencedik lett a Selyemút Rali 4. szakaszán, s összetettben megtartotta az előkelő hatodik helyezését.

A SzalayBunkoczi kettős egyetértett abban: ez a szakasz megfelelt egy nehezebb mauritániai pályának a Dakaron. Az Opel Dakar Team párosa jó néhány kalandot megélt szerdán is, ám mindezek ellenére kilencedik lett a szakaszon, és megtartotta hatodik helyét összetettben.

„Fárasztó volt. És nem a hossza miatt, hanem azért, mert az eleje olyan volt, mint amikor Afrikában tevefüvön kellett autózni. Óriási huppanókon mentünk keresztül, amelyek össze-vissza dobálták az autót, ez pedig eléggé megviselte a hátunkat. Amúgy ezen a napon sokkal több dűnén kellett átmennünk, mint eddig bármikor, és számunka az eső is csak körülbelül öt kilométerig okozott gondot. Akkor viszont annyira szakadt, hogy semmit sem láttunk, el is keveredtünk egy kicsit. Szerencsére csak tíz perc volt az egész, a homoknak csak a teteje lett vizes” – mondta Szalay Balázs. Navigátora, Bunkoczi László hozzátette, neki annyiból volt nehezebb dolga, hogy az oldalsó kis ablakát nem lehetett becsukni, így rá onnan is ömlött a víz.

A kép csalóka: Szalayék rendesen eláztak az Eliszta–Eliszta hurokszakaszon
A kép csalóka: Szalayék rendesen eláztak az Eliszta–Eliszta hurokszakaszon
Fotó: Dakar.hu


„Be kell vallanom, hetven kilométernél mélypontra kerültem – folytatta Szalay. – Gadaszin utolért, megelőzött, s bár próbáltam menni utána, csak estünk-keltünk, mert nem a mi ritmusunk volt, amit ő diktált. El is engedtem, de utána még százötven kilométerig nem találtam magamra. A vége már rendben volt, és szerencsére tartani tudtuk az összetettbeli pozíciónkat is. Azért jó lenne még egy helyet előrejönni…”

Fogadás a szervezőkkel

A versenyző később azt is elárulta, fogadást kötött a verseny igazgatójával, Szemen Jakubovval, hogy benne lesz a legjobb ötben. Hogy mi volt a tét, azt egyelőre nem árulta el.

Bár a Selyemút Rali csak pénteken ért volna véget, a rendezők úgy döntöttek, a mezőny nem megy az áradások sújtotta Gelendzsikbe, így egy nappal lerövidült a táv – csütörtökön, Majkopban véget ér a száguldás. Szalayéknak tehát még egy napjuk van, hogy a maguk javára döntsék el a fogadást.

Eredmények, 4. szakasz, Eliszta–Eliszta (össztáv: 665,5 km, ebből szelektív szakasz: 391,95 km):

Autósok: 1. Vlagyimir Vasziljev, Vitalij Jevtyekov (orosz, G-Force Proto) 4.47:10, 2. Alvarez, Graue (argentin, Toyota Hilux) 1:29 perc hátrány, 3. Lavieille, Larroque (francia, Dessoude Proto) 7:21, …9. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Antara RR) 24:10.

Összetettben: 1. Christian Lavieille, Pascal Larroque 15.08:32, 2. Pelichet, Panseri (francia, Toyota Hilux) 12:34 perc hátrány, 3. Gadaszin, Sjemel (orosz, G-Force Proto) 15:38, …6. Szalay, Bunkoczi 45:28.

Forrás: Dakar.hu