Túl vagyunk a tanulófázison

Lipiczky Ágnes

2016. január 9., szombat 08:00

Vasárnap női válogatottunk Hollandia, a férfiak hétfőn Görögország ellen megkezdik szereplésüket a belgrádi Európa-bajnokságon, amelyen ismét a riói olimpiai indulás a tét.

A hét eleji Volvo-kupán még pofonokat kapott Benedek Tibor legénysége, amely vereséget szenvedett az olasz és a spanyol válogatottól, hétfőtől azonban már a belgrádi Európa-bajnokságon kell brillíroznia a csapatnak, ráadásul rögtön az első mérkőzésen, a görögök ellen, hiszen ez a meccs határozhatja meg a csoportelsőséget és azt is, hogy a negyeddöntőben a horvát vagy a szerb csapattal néz-e szembe a magyar válogatott.

Amelynek – ilyet is furcsa leírni – még hiányzik a riói olimpiai kvótája, s nem túl kecsegtető számára, hogy Belgrádban mindössze egy utazó hely szerezhető meg. A kontinensviadal résztvevői közül korábban már kvalifikálta magát a szerb, a horvát és a görög csapat is, Benedek Tibor fiainak pedig mindössze két dobása maradt: ezen az Eb-n, valamint az áprilisi trieszti olimpiai kvalifikációs tornán lehet még riói részvételhez jutni.

Belgrádba egy jelentősen átalakult csapat utazik majd, – a szövetségi kapitány szerint – elvégezték a szükséges munkát, és képesek csapatként működni, ám a játékosoknak fejben is fel kell nőni a feladathoz. A csapatban helyet kapott a mindössze 18 esztendős Manhercz Krisztián is, aki nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy ott lehet ezen a rendkívül fontos tornán.

Nyilván nem kis dolog tizennyolc évesen bekerülni a felnőtt válogatottba, de nem érzem a nyomást, sikerült gyorsan beilleszkednem, mindenki a segítségemre volt a csapatban, mondandójában a hét eleji nemzetközi kupaszereplésre is kitért. – A Volvo-kupa eredményei mást mutatnak, mint amilyen állapotban vagyunk. Húsz napunk volt az összetartásra, az Eb-felkészülésre, új taktikai elemeket tanultunk, úgymond tanulófázisban voltunk, de úgy érzem, a hétfői rajtra összeáll már minden.

– mondta lapunknak a fiatal játékos.

Női válogatottunk vasárnap Hollandia ellen kezdi meg szereplését, Bíró Attila szövetségi kapitány elmondta: az olimpiai kvóta megszerzése érdekében fontos az első két mérkőzés megnyerése, mert így könnyebb ágon lehet eljutni az elődöntőig.

A magyar férfi válogatott csoportmérkőzései. Január 11., hétfő: Magyarország–Görögország 20.15. Január 13., szerda: Magyarország–Oroszország 20.15. Január 15., péntek: Magyarország–Törökország 9.30.
A magyar női válogatott csoportmérkőzései. Január 10., vasárnap: Hollandia–Magyarország 15.15. Január 12., kedd: Görögország–Magyarország 15.15. Január 14., csütörtök: Magyarország–Törökország 12.30. Január 16., szombat: Portugália–Magyarország 11. Január 18., hétfő: Magyarország–Oroszország, 17.15.

A magyar válogatott Eb-kerete. Férfiak. Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda). Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)
Nők. Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros). Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.09.