Újabb sportoló ismerte be, hogy doppingolt

MTI

2016. január 8., péntek 22:45, frissítve: szombat 03:12

Az 1984-es Los Angeles-i olimpia női diszkoszvető bajnoka, Ria Stalman beismerte, hogy pályafutása késői szakaszában doppingolt.

„Karrierem utolsó két és fél évében kis dózisban használtam anabolikus szteroidokat, 5-10 milligrammot naponta – mondta a 64 éves nehézatléta. – Ez akkor is tiltott volt, de rizikó nélkül csinálhattam az edzések során, mivel akkor nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések.”

Stalman 65,36 méteres dobással győzött Los Angelesben, fél méterrel megelőzve az ezüstérmes amerikai Leslie Denizt és közel két méterrel túlszárnyalva a harmadikként végzett román Florenta Craciunescut. Nem sokkal az ötkarikás játékok után visszavonult, és 1984-ben az év sportemberének választották Hollandiában.

Az egykori diszkoszvető bevallása szerint azért nyúlt tiltott szerekhez, mert rájött, hogy nem tud versenyezni a sokkal erősebb kelet-európai riválisokkal.

„Ki akartam jutni az olimpiára. Az egyéni csúcsom 56 méter volt. A bemelegítéskor sétálgattam a kétajtós szekrények között, akik 15 méterrel elvertek. Azt kérdeztem magamtól, mit tehetnék, hogy legyőzzem őket az olimpián. Azt mondtam magamnak, ha nem tudod legyőzni őket, akkor csatlakozz hozzájuk. Ezt tettem” – mondta Stalman.