Ilyen még nem volt a dél-ázsiai országban

PR, 2011. december 3., szombat 09:39, frissítve: szombat 09:39
Mianmarban lehetővé válik, hogy az állampolgárok engedélyt kérjenek békés tüntetések megtartására. Az országban eddig tilos volt mindenfajta tüntetés.
További reformokat ígértek mianmari vezetők Hillary Clintonnak. Az amerikai külügyminiszter jutalomintézkedéseket ajánlott fel az eddigi lépésekért, de hangsúlyozta: Mianmarnak többet kell tennie. Washington gyanúja szerint az atomfegyverek és a ballisztikus rakéták fejlesztése területén Mianmar együttműködik Észak-Koreával.

A mianmari elnök jóváhagyott egy új törvényt, amely először teszi lehetővé az országban, hogy az állampolgárok engedélyt kérjenek békés tüntetések megtartására – jelentette szombaton a helyi állami tömegtájékoztatás. A hagyományosan elnyomó politikai rendszerű dél-ázsiai országban mindeddig tilos volt mindenfajta tüntetés, és a hatóságok keményen felléptek a kormányellenes tiltakozási kísérletekkel szemben.

Az új jogszabály értelmében mindenkinek, aki tüntetésre készül, az esemény előtt öt nappal kérvényt kell benyújtania a rendőrséghez, amely ugyan megtagadhatja a demonstráció engedélyezését, de elutasító döntését meg kell indokolnia. A lépés a legutóbbi reformintézkedése Mianmar formálisan polgári kormányának, amely az idén vette át a hatalmat a katonai juntától. A szigorú katonai uralom alatt álló országban húsz év után idén novemberben tartották az első parlamenti választást.

Az állami média szombati közlése szerint Thein Szein elnök még azelőtt írta alá a tüntetések engedélyezéséről szóló új törvényt, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken befejezte volna a kétoldalú kapcsolatok javításának szentelt háromnapos mianmari látogatását.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés