Plágium gyanújában Gyurcsány + Videó

-0001. november 30., szerda 00:00, frissítve: péntek 15:53
Négy évvel azelőtt, hogy Gyurcsány Ferenc A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel benyújtotta diplomamunkáját, akkori sógora is leadott egy szakdolgozatot Pécsett, méghozzá ugyanezzel a címmel. A politikus első nyilatkozatában azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy valaki hasonló tárgyban írt diplomamunkát. Gyurcsány Ferenc a Hír TV kérdéseire később mégis elismerte, hogy a szakdolgozat eredeti változatát felhasználta saját munkája elkészítéséhez, mint kiderült, rokona tudomása nélkül.

Gyurcsány Ferenc szó szerint ugyanolyan címmel adott le szakdolgozatot 1984-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán, mint akkori sógora négy évvel korábban – derítette ki a Hír TV. A különbség annyi, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke technika, míg Rozs Szabolcs 1980-ban földrajz szakon adott le diplomamunkát A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel.

Törzsanyag – Célpont

Rozs Szabolcs nem tudott arról, hogy húgának férje is szőlészeti tárgyú diplomamunkát nyújtott be. A televízió kérdésére elmondta azt is, hogy tőle nem kérte el szakdolgozatát sem a politikus, sem annak volt neje, Rozs Beatrix. – Bármikor olvashatta, nyáron vagy esetleg amikor itthon voltak. Nem volt különösebben eltéve, a szekrényben volt, a könyvszekrényben – jelentette ki Rozs Szabolcs. Szerinte a volt miniszterelnökkel nem is beszélgettek borászati témákról, mert Gyurcsánynak ez nem tartozott érdeklődési körébe. A balatonfüredi férfi közölte egyébként, hogy teljesen saját kutatás alapján dolgozott, és mindennek maga járt utána. Elmondta, hogy azért választotta ezt a témát, mert Balaton-felvidéki, és szereti a bort.

A Fidelitas szerint Gyurcsány Ferencnek távoznia kell a politikai közéletből, ha nem tudja magát tisztázni a diplomamunkájával kapcsolatban.

Azt, hogy Gyurcsány Ferenc hazug ember, már mindenki régóta tudja – így reagált a Fidesz az exkormányfő plágiumbotrányára.

A KDNP is arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy hagyja el a politika színterét.

Gyurcsány a Facebookon írt bejegyzést a témával kapcsolatban.

Gyurcsány a Hír TV-nek először azt mondta, nem volt arról tudomása, hogy pár évvel korábban hasonló témában leadtak egy szakdolgozatot a főiskolán. – Hát, nem tudom, elég sokan jártunk oda, fogalmam sincs – nyilatkozta a politikus. Miután felhívták a figyelmét, hogy volt sógora pont ugyanazon címmel és témában írta diplomamunkáját, a képviselő közölte: ha rokona ugyanilyen témában adott be dolgozatot, akkor azt kell valószínűsítse, hogy látta azt a munkát, olvasta – mint fogalmazott: „miért ne olvastam volna?” –, és „természetes”, hogy fel is használta saját szakdolgozata elkészítéséhez. – Ha a Szabolcs annak idején arról írt dolgozatot, és mi ismertük egymást, akkor egészen valószínű, hogy láttam és olvashattam, és ha olvastam, akkor bolond lettem volna, hogy egyáltalán nem használom, persze – jelentette ki a volt kormányfő. Arra a kérdésre, hogy gyakorlatilag az ő szakdolgozatán kívül egy sem tűnt el az egyetemről, főiskoláról, Gyurcsány így felelt: „Hát, ezt mondták, mondjuk úgy, hogy legalábbis gyanús.” A politikus kicsit gondolkozott azon, hogy vajon kinek állhat az érdekében, hogy nem fellelhető a munkája, majd közölte, ő lesz az utolsó, aki valakit meg fog vádolni.

Az a körülmény, hogy Gyurcsány rokona szakdolgozatát is felhasználta saját diplomamunkájához, a pécsi főiskola szakvizsgabizottságának elnökét is meghökkentette. A Janus Pannonius Tudományegyetemen Rizner Dezső volt annak a szakvizsgabizottságnak az elnöke, amely előtt Gyurcsány megvédte dolgozatát. Arra a kérdésre, hogy tudott-e arról, hogy négy évvel korábban egy másik hallgató A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel leadott már egy dolgozatot, közölte: „nem létezik, hozzánk nem”.

A politikusok – így a DK elnökének – szakdolgozatai az után kerültek az érdeklődés középpontjába, hogy a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál lemondott köztársasági elnöki tisztségéről. Gyurcsány Ferenc dolgozatával kapcsolatban (azzal, hogy problémák lehetnek vele) először a Pécsi Újság kezdett el foglalkozni. A Janus Pannonius Tudományegyetem jogutód intézményének, a Pécsi Tudományegyetemnek a természettudományi dékánja közölte: a szóban forgó évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, a volt miniszterelnöké azonban hiányzik közülük. Geresdi István kijelentette, a diplomamunkát munkatársai hosszas keresés után sem találták meg, és mivel nem lát rá esélyt, hogy ezek után fellelhetnék, nem keresik tovább. Hangsúlyozta, a szakdolgozat a katalógus alapján 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani. A Célpont kiderítette azt is, hogy Gyurcsány 35 oldalas szakdolgozata mellett volt sógorának diplomamunkája sem található meg a pécsi egyetemen.

A DK elnöke először a Facebook közösségi oldalon hozta nyilvánosságra a pécsi közgázos leckekönyvét az államvizsgáról és a szakdolgozatról szóló bejegyzéssel (ezen a szakon 1990-ben végzett), valamint a tanárképzős indexét, de a diplomamunkákat nem mutatta be. Később azt mondta, hogy megkeresi a szakdolgozatokat, bár a kutató munka akár heteket is igénybe vehet. A kutakodás azonban nem tartott olyan sokáig, mert bő egy héttel később Gyurcsány Ferenc azzal adta fel a diplomamunka keresését, hogy a maga részéről mindent megtett a dokumentumok felkutatása érdekében, de azok nem lettek meg. A volt miniszterelnök jelezte akkor, hogy lezártnak tekinti az ügyet.

Gyurcsány Schmitt Pál doktorijáról:
2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot. […] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre, nem lehet innentől kezdve.


Gyurcsány saját diplomamunkáiról:
2012. április 3. (Facebook): A tanárképzős indexbejegyzés nem kitűnő, de ugye nem az volt a vád, hogy nem voltam eminens tanuló, hanem az, hogy szakdolgozat nélkül kaptam diplomát.

2012. április 5. (HVG.hu): Nem fogom kezem-lábam törni, hogy megtaláljam a dolgozat saját példányait, de a normálisan elvárható, átlagos erőfeszítéseket megteszem a diplomamunkák felkutatása érdekében. Jó pár ezer kötetes könyvtáram van, és a pécsi idők óta hatszor költöztem, sok holmi még mindig dobozokban van. A következő napokban, hetekben azonban ki fogom nyitni a dobozokat, és végignézem a polcokon a köteteket.

2012. április 10. (Origo.hu videó): Amikor én ezeket a dolgozatokat készítettem, az eszem már nem ott járt. Nem a legjobb diákok közé tartoztam e tekintetben. […] Azt hiszem, a szándékom nem az volt, hogy új tudományos igazságokkal örvendeztessem meg a magyar felsőoktatást, hanem az elvárható minimumnál picivel magasabb követelményekkel sikerüljön átmenni az államvizsgán.

2012. április 12. (Hír TV): A feleségem ezekben a pillanatokban is „dobozol”, így néhány napon belül be tudom mutatni a szakdolgozatot a sajtónak, és ezzel egy időben digitalizálom is.

2012. április 13. (Facebook): Bevallhatom, nekem nem hiányoztak szakdolgozataim az elmúlt években, így aztán nem is vigyáztam rájuk valami rettenetesen. […] Végül pedig majdnem rácáfoltam saját korábbi nyilatkozatomra. Eszerint a szokásosan elvárható erőfeszítés megtételén túl nem fogom összetörni kezemet-lábamat, hogy megtaláljam a dolgozatokat. Végül majdnem ez történt, mert a nagy igyekezetben kétszer is csaknem leestem, lecsúsztam a létráról, amikor a legfelső polcokon kutakodtam. […] Múlt hétfőn még azt vonták kétségbe, hogy volt-e egyáltalán szakdolgozatom. A leckekönyvek másolata, az egyetem hivatalos nyilatkozata a feltételezést határozottan cáfolta. Ezzel a dolog érdemi része lezárult, a vád megdőlt.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 22:44
 2. 22:29
 3. 22:05
 4. 21:46
 5. 21:30
 6. 21:23
 7. 21:01
 8. 20:38
 9. 20:19
 10. 20:13
 11. 20:09
 12. 19:56
 13. 19:43
 14. 19:33
 15. 19:27
 16. 19:11
 17. 19:00
 18. 19:00
 19. 18:48
 20. 18:37
 21. 18:29
 22. 18:21
 23. 18:11
 24. 18:01
 25. 17:47
 26. 17:45
 27. 17:30
 28. 17:29
 29. 17:12
 30. 17:08
 31. 17:05
 32. 16:48
 33. 16:41
 34. 16:25
 35. 16:05
 36. 15:55
 37. 15:46
 38. 15:41
 39. 15:31
 40. 15:23
 41. 15:21
 42. 15:16
 43. 15:08
 44. 15:06
 45. 14:49
 46. 14:26
 47. 14:18
 48. 14:10
 49. 14:05
 50. 14:00
 51. 13:46
 52. 13:25
 53. 13:08
 54. 13:05
 55. 13:04
 56. 12:50
 57. 12:48
 58. 12:43
 59. 12:32
 60. 12:24
 61. 12:05
 62. 11:58
 63. 11:46
 64. 11:42
 65. 11:30
 66. 11:27
 67. 11:25
 68. 11:23
 69. 11:20
 70. 11:20
 71. 11:05
 72. 11:05
 73. 11:00
 74. 10:57
 75. 10:48
 76. 10:44
 77. 10:23
 78. 10:01
 79. 09:56
 80. 09:35
 81. 09:30
 82. 09:16
 83. 08:54
 84. 08:53
 85. 08:40
 86. 08:38
 87. 08:35
 88. 08:18
 89. 08:15
 90. 08:02
 91. 08:01
 92. 08:00
 93. 07:00
 94. 06:30
 95. 06:00
 96. 00:01
 97. 22:40
 98. 22:27
 99. 22:10
 100. 21:57
hirdetés

Hozzászólások - 95 db

A hozzászólások mutatása