A „Shard” (Szilánk) névre keresztelt, több mint 300 méter magas felhőkarcolót 12 lézer és 30 reflektor fogja bevilágítani, klasszikus zene kíséretében. Az felhőkarcolót Renzo Piano olasz építész tervezte, a kezdeti szakaszban megrendelőinek „üvegszilánkként” írta le, innen az épület neve. A Shard szokatlan kúpos kialakítása és a felszínét borító több ezer üveglap már most London egyik legfeltűnőbb épületévé teszi.

A felhőkarcoló irodáknak, exkluzív lakosztályoknak, egy luxushotelnak, vendéglőknek és egy kilátónak ad otthont 72 emelet magasságig, ahonnan további 15 emelet vezet a spirális felső toronyba. A 309,6 méter magas felhőkarcoló Quatar állam és a Sellar Property Group tulajdona, építését pedig a Quatari Nemzeti Bank finanszírozta.

Az épületet Quatar miniszterelnöke, Bin Jassim Bin Jabor Al Thani és York hercege avatja fel egy látványos lézershow keretei között, amely csütörtök este 10 órakor kezdődik. Az esemény az épület külsejének befejezését jelzi, a belső munkálatok 2013-ig folytatódnak. Abdullah Saoud Al-Thani, a Quatari Központi Bank vezetője elmondta:

A Shard London látképének legújabb eleme, és fényes jele London rugalmasságának és bővülésének még zord gazdasági helyzetben is. Ez Quatar London felé való jelenlegi és jövőbeni elkötelezettségének és hitének szimbóluma.

Fotó: The Telegraph

 

– A Shard 309,6 méter magas, Európa legmagasabb épülete.

– Végleges magasságát idén június 19-én érte el.
Felszínét 11 ezer üvegpanel borítja.

– Az üvegpanelek együttes területe 56 ezer négyzetméter, nagyjából nyolc futballpálya mérete.

–Az épületben 44 lift működik, közülük több kétszintes.

–A teljes padlóterület több mint 127 ezer négyzetméter.

– A felhasznált építőanyagok 95 százaléka újrahasznosított.

A felhőkarcoló egy „London Bridge Quarter” (London Bridge Negyed) nevet viselő, csaknem 186 ezer négyzetméteres területet érintő beruházás része a brit főváros Southwark kerületében. A Shardot és testvérvállalkozását, a „The Place”-t (A Hely) egy új központi pláza, autóbusz-állomás és vasútállomás köti össze a London Bridge állomással.

A felhőkarcoló azonban csak rövid ideig vezetheti a legmagasabb európai épületek listáját, hiszen a majdnem 332 méter magasra tervezett oroszországi Mercury City Tower a tervek szerint még ez év végéig elkészül.

Michael Lockett, a leleplezés vezetője szerint az időjárás-előrejelzések lehetnének jobbak. A felhők valószínűleg magasabban lesznek a vártnál, így az épület teteje is láthatóvá válhat. Ugyanakkor ha lesz némi köd, a tervezett effektek még drámaibbak lehetnek.