A legszigorúbban ellenőrzik – a lakosság 85 százaléka fogyasztja

PR, 2012. január 12., csütörtök 20:01, frissítve: csütörtök 20:01
A magyar lakosság 85 százaléka fogyaszt csapvizet, és a felnőttek több mint háromnegyede elégedett is a víz minőségével – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) saját megbízásából készített felmérésének eredményeire hivatkozva csütörtökön az MTI-vel.

Magyarországon a szomszéd országokhoz és más európai uniós tagállamokhoz viszonyítva pozitívabb képet mutat az ivóvíz értékelése a lakosság körében – olvasható a közleményben. A víziközmű szövetség szerint ez annak is köszönhető, hogy a csapvíz az ország legalapvetőbb és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszere. Ugyanakkor a többség hasonlónak, vagy jobbnak véli a lakóhelyén elérhető ivóvizet, mint az ország más területein lévőt – derült ki a felmérésből. A megkérdezettek szerint az ivóvíz legmeghatározóbb előnyei környezetkímélőségében és kedvező árában rejlenek.

A MaVíz a közleményben kiemeli, hogy a magyarországi víziközmű ágazat azért is szorgalmazta határozottan a 2012. január 1-jén hatályba lépett víziközmű szolgáltatásról szóló törvény megalkotását, mert fontosnak tartják, hogy a vezetékes ivóvíz- és csatornaszolgáltatás az eddiginél is kiszámíthatóbb, stabilabb körülmények között működjön.

Ivóvíz csak olyan víz lehet, amely eleget tesz a jogszabályban rögzített szigorú határértékeknek. Ez azt jelenti, hogy mintegy kétszáz alkotóelem jelenlétének felső határértéke jogszabályban rögzítve van. Ezen előírásnak Magyarországon az összes csapvíz megfelel, amelyet a szolgáltatók és a hatóságok a fogyasztási pontokon is ellenőriznek – hangsúlyozza a közlemény.

A Magyar Víziközmű Szövetség mintegy 100 víziközművet üzemeltető tagszervezete a magyarországi víziközmű-szolgáltatás 95 százalékát, további több mint 100 tagszervezete a magyarországi vízipart, -kereskedelmet és annak üzleti hátterét képviseli.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása