A szieszta spanyol szabályai

KG, 2012. augusztus 8., szerda 14:30, frissítve: 12:02
Spanyol kutatóknak sikerült meghatározniuk az ebéd utáni szunyókálás optimális paramétereit.

Az eddig is ismert volt, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek: enyhíti a belső feszültséget, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, regenerálja az emlékezőképességet. A spanyol „sziesztológusok” szundiszabályzata szerint nem jó, ha fél óránál hosszabb ideig alszik valaki ebéd után, mert mély alvásfázisba kerülve, éjjel nem tud könnyen elaludni. A szieszta – így a spanyol szakértők – ne ágyban történjen, mert ott hajlamosabbak vagyunk mélyen elaludni, hanem csak kanapén vagy kényelmes karosszékben.

A mentális egészséget és alvást vizsgáló spanyol tudósok meglátásai egybecsengenek azzal a tanulmánnyal, amelyet nemrégiben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA készített. Abban 26 perces a szieszta optimális időtartama, és 34 százalékkal javítja a hatékonyságot a szundítás után.

A spanyolok nem ismernek tréfát: két éve Madridban Szieszta Bajnokságot szerveztek
A spanyolok nem ismernek tréfát: két éve Madridban sziesztabajnokságot is szerveztek
Fotó: Europress/AFP

A spanyolok hangsúlyozzák, hogy csakis a rendszeres napi sziesztázás jótékony hatású, az alkalmankénti pihegésnek nincs sok egészséghaszna. Ha viszont elmarad a rendszeresen sziesztázónál egy ebéd utáni szunyókálás, az rosszabb az illető egészségének, mint ha egy étkezést hagyna el – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása