A zamatos boroké lesz a főszerep

WA, 2012. június 24., 08:26, frissítve: 12:21
Eger Város Hegyközsége az idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az egri bikavér ünnepét Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 5-től 8-ig Egerben az Érsekkertben.

A hevesi megyeszékhely legnagyobb és legnépszerűbb, immár hagyományos rendezvényén az idén 40 borász kínálja borait, illetve a város 20 legrangosabb étterme az italokkal harmonizáló étkeket ajánl a látogatóknak – tudatta gasztronómiai fesztivál médiareferense, Kubik Elvira. Elmondta: a borgasztronómiai gálán a zamatos egri borok, elsősorban a két zászlósbor, az egri bikavér és annak fehér párja, az egri csillag, illetve a különleges egri ételköltemények kölcsönösen kiegészítik egymást. Csemegéket kóstolhatnak meg a látogatók: érlelt marhahátszínt vörösboros cseresznyezselével, kemencében sült tanyasi kacsacombot káposztás rétessel és bikavéres almapürével, erdei gombás kakasragut fenyőmagos puliszkával, desszertnek pedig a málnás-mákos bobojkát.

A szórakozásról többek között a Kerekes Band, Mága Zoltán, a Budapest Jazz Orchestra, a 40 éves Egri Csillagok Népdalkör és az Agria Cigányzenekar gondoskodik. Az Egres Néptánccsoport és a Tekergő zenekar a Hozz bort kocsmárosné! című műsorral kedveskedik a látogatóknak, és lesz virágszirom- és lovasruha-divatbemutató is.

Kuriózum

Az Egri Bikavér Ünnep kuriózumaként az idén árverésre kerülnek olyan 225 literes egyedi boroshordók, amelyeket egri művészek díszítettek. A bevételből az ötletgazda Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete az egri csillag legendájából ismert csillagkunyhó felépítését tervezi. A fesztivál programjához tartozik a Hoffer traktormatuzsálemek beindítása is, e program idén a magyar gyártású motorkerékpárok és veterán autók felvonulásával egészül ki. A feljegyzések szerint éppen 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, amely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez fűződik. Azóta a bikavér a borvidék legismertebb „márkaneve”.

Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját, így született meg az egri csillag bor, amelynek névadója éppen a tavalyi, a XV. Bikavér Ünnepen volt – tájékoztatott a referens.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása