Átúszott Amerikából Ázsiába a végtag nélküli férfi

PR, 2012. augusztus 20., hétfő 18:21
Átúszott az Amerikát Ázsiától elválasztó határvonalon a Bering-szorosban egy végtagok nélküli férfi, teljesítve ezzel célját, hogy úszóbravúrjaival kösse össze a világ kontinenseit.

Philippe Croizon 1994-ben veszítette el végtagjait, mert antennaszerelés közben 20 ezer voltos áramütés érte. A karok és lábak nélküli sportoló már átúszta az Európát Afrikától elválasztó Gibraltári-szorost, a Brit-szigeteket a kontinentális Európától elválasztó La Manche-csatornát, teljesítette az Indonézia és Pápua Új-Guinea (vagyis Ázsia és Óceánia) közötti tengeri távot, valamint Ázsia és Afrika között is átúszott az Akabai-öbölben. Croizon végtagcsonkra erősíthető speciális békalábak, valamint búvárpipa segítségével szeli a habokat.

A férfi ezúttal a Bering-szorosban fekvő Dioméd-szigetek kisebbik, Alaszkához tartozó tagjáról úszott az orosz felségterületnek számító Nagy-Dioméd-sziget irányába, áthaladva az Amerikát Ázsiától (Alaszkát Oroszországtól) elválasztó határvonalon, egyben a dátumválasztó hosszúsági körön. Mivel a négyszeresen amputált férfit az orosz hatóságok nem engedték partra úszni, Croizon az amerikai–orosz tengeri határt átszelve hajóra szállt és visszatért a Kis-Dioméd-szigetre. (A Dioméd-szigetek nevüket Vitus Bering dán felfedezőtől kapták, aki 1728-ban Szent Dioméd napján, augusztus 16-án érkezett a szigetekhez.)

Rendkívüli teljesítménye után Croizon elmondta, hogy noha aránylag kis, mindössze 4 kilométeres távot kellett megtennie, ez volt az eddigi legnehezebb próbatétele a víz fagyközeli hőmérséklete, az erős áramlatok, a magas hullámok és a tájékozódást megnehezítő vastag köd miatt. A 44 éves extrémúszó 1 óra 15 percet töltött az alig 4 Celsius-fokos tengerszorosban. Útján Arnaud Chassery hosszútávúszó és négy hajó kísérte.

Mint Philippe Croizon mondta, rendkívüli teljesítményével azt üzeni a világ sérültjeinek, hogy kellően erős akarattal minden elérhető, s hogy mindenki egyenlő, legyen szó ép vagy fogyatékos emberekről. Croizon a második, aki a Bering-szorosban átúszta az amerikai–orosz határt. Az elsőség dicsősége Lynne Cox amerikai hosszútávúszóé, aki 1987-ben teljesítette a bravúrt. A Bering-szoros átúszása után a végtagamputált francia férfi Londonba utazik, hogy a paralimpia televíziós és rádiós kommentátora legyen.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása