Bort itatnak a marhákkal

BL, 2012. július 11., szerda 21:58
Borissza lett több marha Franciaországban: naponta két palack kiváló minőségű bort vedelhetnek, hogy jobb legyen a húsuk.

Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy. Kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon „boldogok” lettek. Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai. A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, csakis nagykorúként ihatnak, és mindössze négy hónapon át kapják a „felborozott” takarmányt. A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag, napi 2–3 deciliter alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter – két palack – bort is ihatnak naponta.

A „takarmánybor” kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Geniès des Mourgues falu szőlőiből származik. A borissza marhák luxushúsáért jó néhány mesterszakács lelkesedik, mások mellett a Michelin-csillagos Laurent Pourcel. „Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy” – idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph brit lap.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés