Cohn-Bendit segítséget ígért a híres színésznőnek

TK, 2012. május 15., kedd 21:15
Brigitte Bardot börtönbe menne a Németországban nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vett Paul Watson, a bálnavadászat elleni hadjáratáról ismert Sea Shepherd állatvédő szervezet alapítója és vezetője helyett.

Franciaország legismertebb állatvédője kedden közleményben adott hangot a letartóztatás fölötti felháborodásának, és kérte, hogy őt börtönözzék be mint Watson „bűntársát”.

A 61 éves kanadai aktivistát vasárnap állították elő a frankfurti repülőtéren egy Costa Rica által kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján, egy tíz évvel ezelőtti tengeri incidenssel kapcsolatban. Watsont azzal vádolják, hogy a cápavadászat elleni 2002-es kampány során akadályozta a tengeri közlekedést és vízágyú bevetésével veszélyeztette egy Costa Rica-i halászhajó legénységének az életét.

A Sea Shepherd szerint aktivistái éppen a kegyetlen cápavadászatról forgattak dokumentumfilmet, és a vízágyús akcióval az ellen tiltakoztak, hogy a Costa Rica-i halászhajó legénysége levagdosta eleven cápák uszonyait.

Paul Watson, a világszerte ismert harcos bálna- és cápavédő addig marad a német hatóságok fogságában, amíg egy bíróság dönt arról, hogy kiadják-e őt Costa Ricának.

Brigitte Bardot, a 77 éves francia színésznő bajtársának, a Tengerek Igazságosztójának nevezte Watsont, aki szerinte csak azt a nélkülözhetetlen munkát végzi el, amelyre a kormányok nem hajlandók.

A hajdani szexszimbólum levélben kérte Angela Merkel német kancellárt – úgy is, mint volt környezetvédelmi miniszert –, hogy „haladéktalanul járjon közben annak az embernek a védelmében, aki értelmet ad az emberségnek”.

Közbenjárást ígért a német kormánynál Daniel Cohn-Bendit német zöldpárti európai parlamenti képviselő is, aki a dpa hírügynökségnek nyilatkozva abszurdnak nevezte, hogy Németországban egy tíz évvel ezelőtti eset miatt letartóztatták Watsont, miközben például Franciaországba vagy az Egyesült Államokba évek óta zavartalanul beutazhat.

A Sea Shepherd hajói napjainkban minden vadászidényben igyekeznek megakadályozni tevékenységükben a japán bálnavadászhajókat; 2010-ben egy ilyen üldözéses akcióban a szervezet egyik hajója elsüllyedt.

A hosszú évek óta tartó támogatásért cserébe tavaly Brigitte Bardot-ról nevezték el az állatvédők egyik új hajóját, egy trimaránt.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása