Csúcsra tör Klein, előtte még senkinek sem sikerült + Képek

NT, 2012. május 21., hétfő 19:50
Egy héttel későbbre, május 26-ra tette át a Mount Everest csúcstámadását Klein Dávid. A hegymászó oxigénpalack használata nélkül, szólóban készül meghódítani a hegyet.

Klein Dávid előrehaladását és terveinek betartását több rajta kívülálló tényező befolyásolta. A Docler Everest Expedíció március 28-án indult Budapestről, majd többszöri átszállással megérkeztek Katmanduba, az előzetes tervekkel ellentétben viszont csak április 10-én kaptak engedélyt a kínai határ átlépésére – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Klein az 5100 méteren lévő alaptábor elérése után a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborig mászott, majd kiépítette az 1-es alaptábort 7050 méter magasan.

Fotó: expeditions.hu


Remek formában és tempóban halad a hegymászó, a 2-es alaptábor kiépítése után a csúcstámadást május 18-ra időzítette, ám a kínai úttörők az utolsó, 8300 méter feletti kötélszakaszt csak egy nappal később építették ki. Sem a bizonytalanság, sem az időjárás nem kedvezett Kleinnek a hegy oxigénpalack nélküli meghódításához.

A hegymászó ezért tolta át május 26-ra a csúcstámadás időpontját, az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzések szerint ugyanis szombaton megfelelő „időjárási ablak” nyílik. Klein május 22-én elindul az előretolt alaptáborba, és minden nap egy táborral feljebb megy.

Fotó: expeditions.hu


Bár egyedül tervezi a csúcsot meghódítani, Klein az alaptáborban nem lesz egyedül. Alaptábor-vezetője rádión követi nyomon mozgását, figyeli a meteorológiai előrejelzéseket, és gondoskodik az alaptábor zökkenőmentes üzemeltetéséről.

Fotó: expeditions.hu

A Mount Everest (8850 m) csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel. E hegycsúcsot eddig hozzávetőleg 6000 alkalommal érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 160 körül mozog.

Erőss Zsolt a magyar Annapurna-expedícióról

A hegymászó szerint az Annapurna megmászására indított expedíció a lehető legrosszabbra sikerült, elveszítették a barátjukat és a csúcsot sem tudták megmászni. Erőss Zsolt szerint az önmagában nem nagy kudarc, ha csúcsdöntésre a körülmények miatt nincs lehetőség, az igazi kudarc az volt, hogy elveszítették Horváth Tibort. Társukat május 7-én jéglavina temette maga alá, pedig elvileg semmilyen problémának nem kellett volna származnia abból, hogy Horváth Tibor a 6800 méter magasan található III-as táborból elindult az alaptábor felé. Bővebben>>>

A magyar Annapurna-expedíció – Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor – március 28-án indult el Budapestről.
Forrás: MTI,MNO
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása