Egész Európából várják a buddhistákat.

WL, 2012. június 23., szombat 10:03, frissítve: szombat 11:13
Európa legnagyobb buddhista templomát avatják fel vasárnap a párizsi agglomerációhoz tartozó Bussy-Saint-Georges-ban: ez lesz a 2013 végéig egy másik pagodát, egy zsinagógát, egy mecsetet és egy örmény kulturális központot is magával foglaló kultikus negyed első épülete.

„Ez a tajvani pagoda modern, semleges építészeti stílusú épület, amely jól illeszkedik a városképbe, mivel úgy vélem, hiba lenne a mi kultúránkban stílusmásolatokat előállítani" – mondta Hugues Rondeau, a francia fővárostól harminc kilométernyire fekvő Bussy-Saint-Georges polgármestere.

A 2004-ben megkezdett kultikus és kulturális negyed épületeinek költségeit teljes egészében az érintett közösségek fizetik.

2013-ig egy laoszi buddhista pagodát, egy zsinagógát, egy mecsetet és egy örmény kulturális központot építenek a Fo Kuang San tajvani pagoda mellé.

„A világiság egy megválasztott hivatalnok számára annyit jelent, mint megérteni, elfogadni és megpróbálni megszervezni a vallásosságot. Ezért is kezdtünk ebbe az Európában egyedülálló beruházásba, hogy minden állampolgár számára lehetővé tegyük, hogy szabadon, egymással kommunikálva és egymást tisztelve élje a vallását egy, a városra nyitott létesítményben" – mondta a polgármester.

A tajvani pagodát vasárnap avatják fel, a nagyközönség előtt július 1-jén nyílik meg. A 7000 négyzetméter területű templomban külön van a vallásgyakorlás, illetve a kulturális tevékenységek számára fenntartott tér, és egész Európából várják a buddhistákat.

Az imateremben Buddha 8 tonnás, öt méter magas szobra trónol, amelyet mianmari (burmai) terméskőből faragtak és Tajvanon díszítettek fel.

Miaoda, a Fo Kuang San társaság képviselője szerint a templom kapacitása 1100 fő. Mint mondta, hasonló létesítményre „már 20 éve várnak Franciaországban".

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés