Egy köztársasági elnök "nyomta le" az uralkodóházakat

WL, 2012. július 20., péntek 12:21
Már nem a brit, hanem a holland uralkodóház kerül a legtöbbe az adófizetőknek: Beatrix királynőre és családjára kis híján 31 millió eurót költenek egy év alatt a hollandok egy frissen közzétett tanulmány szerint.

A Genti Egyetem felmérésében rávilágított, hogy a holland uralkodóház annak ellenére is a legdrágább, hogy lefaragott a kiadásaiból. II. Erzsébet brit uralkodó már nem kerül annyiba az adófizetőknek, mint korábban, a Windsor-ház ugyanis szintén a takarékoskodás útjára lépett: egy év alatt 16 százalékkal, euróban számítva 35,5 millióról 29,7 millióra csökkentek a kiadásai.

A holland uralkodócsaládra csaknem négyszer annyit költenek az adófizetők, mint a spanyolra – idézte a jelentést a The Daily Telegraph című brit lap. János Károly spanyol király épp a napokban csökkentette saját maga és fia, Fülöp trónörökös fizetését az országot sújtó gazdasági válság miatt.

Érdekesség ugyanakkor, hogy Európa legdrágább államfője nem egy király vagy királynő, hanem egy köztársasági elnök, mégpedig a francia. A hivatalt nemrég elfoglaló Francois Hollande és az Elysée-palota évi 87,2 millió euróba kerül a francia adófizetőknek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés