Elegük van az esőből a briteknek

WA, 2012. július 16., hétfő 09:30, frissítve: hétfő 11:02
"Álljon. Már. El" – ezt a szokatlan követelést fogalmazta meg a The Times of London című lap vezércikkében a hétvégén, amely követeléssel ugyanakkor a britek számottevő többsége egyet ért, mivel a szigetországot szokatlanul kellemetlen időjárásban részesíti az idei nyár.

„Tegyük kristálytisztává álláspontunkat: ellenezzük ezt az időjárást. Abba kell maradnia az esőnek, méghozzá rövidesen” – követeli a cikk szerzője.

Legújabbkori történelmének legnedvesebb időszakát éli Nagy-Britannia. Gyakorlatilag nincs nap, hogy ne szemerkélne, hullana vagy ömlene az eső. Csak szombaton 75 áradásról kapott bejelentést az ország környezetvédelmi hatósága, többek között egy nyugat-angliai nőtől, aki shropshire-i házában derékig érő vízben ébredt.

A hosszas esőzések miatt most már komoly belvízveszély is fenyeget, hiszen a már amúgy is elázott talaj nem képes elvezetni a folyamatosan továbbhulló „égi áldást”.

Az időjárás miatt már eddig is számos zenei rendezvény, sportesemény „ázott el”. Többek között le kellett fújni a leedsi MFEST zenei fesztivált, amelyen többek között Bob Geldof, a Human League és Cher Lloyd lépett volna fel. Ehhez hasonlóan elmaradt egy londoni buli is, ahol Kylie Minogue lépett volna a színpadra, ha korábban a Hyde Parkból nem válik szennyes ingovány.

Az újság cikke ezért méltán üt meg erős hangot. Mint megjegyzi, az egész ország tele van leárazott fürdőruhákkal, eladatlan kerti bútorral, használatlan kerti grillezővel. A viharok még a krumplitermést is kikezdték, így a sült burgonya ára felemelkedett.

„Amikor a chips közmondásos olcsósága is már veszélybe kerül, akkor kimondhatjuk: ami elég, az elég” – írja a lap.

„A brit időjárásról elmondható, hogy általában megjósolhatatlan. Most minden, csak nem az. Ha már a több órás napsütés olyan lehetetlen kérés, akkor a többségünk már annak is örülne, hogy egy kicsit szeszélyessé válna” – írják kemény tiltakozó cikkük végén.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés