Elkészült London "Eiffel-tornya" + Képek

NT, 2012. május 11., péntek 19:44
Befejeződtek a munkálatok Londonban az indiai származású szobrász, Anish Kapoor által megálmodott Orbit kilátón: az Olimpiai Parkban magasodó acélmonstrum kritikusai félresikerült hullámvasutat, rajongói viszont a párizsi Eiffel-torony méltó riválisát látják a tűzpiros szerkezetben.

A 115 méteres, hurkokkal bolondított torony a brit főváros új Olimpiai Stadionjának szomszédságában áll, és lenyűgöző panorámát kínál az egész városra. A londoniak „Eiffel-tornyának” szánt szerkezet kritikusai szerint a tűzpiros monstrum szemet sértő látványt nyújt. Kapoor és kollégája, a világ egyik vezető mérnökének számító Cecil Balmond azonban gyönyörűnek látja közös alkotásukat.

Mint arra az indiai származású szobrász rámutatott: kezdetben sokan a párizsi Eiffel-toronyra is valódi szörnyetegként tekintettek. A torony hivatalos neve ArcelorMittal Orbit, a 22,7 millió fontra (8,2 milliárd forint) rúgó építési költségek döntő hányadát álló acélmágnás, Lakshmi Mittal után.

Fotó: Reuters


A Turner-díjas Kapoor szerint a mintegy 1400 tonna acél felhasználásával készült szerkezet különlegességét leginkább belülről lehet felmérni, erre azonban a nagyközönség jelentős részének csupán 2014-ben lesz lehetősége, amikor a szerkezet – az ötkarikás játékok után először – ismét megnyitja a kapuit az Olimpiai Park helyén kialakítandó új zöldterület központi darabjaként.

Ezt megelőzően csak a nyári olimpiai és paralimpiai játékok közönségének lesz rá lehetősége, hogy 15 font (5400 forintnak megfelelő összeg) ellenében kipróbálja a toronyba vezető liftet, illetve lefelé jövet a szerkezetbe ágyazott csigalépcsőt.

Fotó: Reuters


Az olimpia szervezőinek reményei szerint a naponta 5 ezer látogató befogadására alkalmas torony hatalmas turistalátványosság lesz. A folyóvölgyet, kerékpárösvényeket és fasorral szegélyezett korzót is magába foglaló új Queen Elizabeth Olympic Park (Erzsébet királynő Olimpiai Park) részletekben fog megnyílni 2013 júliusától, és várhatóan 2014 elejére készül el teljesen.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása