Amerikai álmok

Energiatakarékos lesz a szivárvány

WL, 2012. május 9., szerda 11:37
Színesebb lesz a New York egyik jelképének számító Empire State Building fényjátéka, a megvilágítás ugyanakkor energiatakarékosabbá válik, mert LED-égőkre cserélik le az eddig használt izzókat.

Az épület tulajdonosa, a Malkin Holdings úgy döntött, hogy lecseréli a torony felső szintjein a fényjátékról gondoskodó négyszáz lámpát – írta a New York Times című napilap. Az energiatakarékossági szempontokon alapuló változtatások részeként 1200 új égőt, benne pedig 68 ezer parányi LED-et helyeznek el.

Az égőket komputer révén tudják majd vezérelni, így új fényjátékok kialakítására is lehetőség lesz. New York lakói így találkozhatnak szivárvánnyal vagy épp hullámokkal is. Anthony Malkin, a holding elnöke úgy fogalmazott, a cég Hongkong nyomdokain akar járni, az ázsiai város ugyanis látványos fényjátékkal szórakoztatja a felhőkarcolókról a helyieket.

A technológiai fejlesztésnek hála az Empire State Building akár több millió szín megjelenítésére is képes lesz szemben az eddigi tíz árnyalattal. Emellett a megspórolt összeg sem elhanyagolható, a LED-ek ugyanis 75 százalékos megtakarítást jelentenek évente, az égők pedig háromszor-hatszor annyit bírnak, mint elődeik. A régi izzókat a napokban cserélik le, az új égők elhelyezése két héten belül kezdődik és októberig tart.

Az Empire State Building a múlt héten vesztette el (ismét) New York legmagasabb épületének címét, az új Világkereskedelmi Központ ugyanis „túlnőtte" a 81 éves épület 381 méteres magasságát.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása