Fellépnek a vallásellenes internetes tartalmak ellen

WL, 2012. január 2., hétfő 17:09, frissítve: hétfő 17:09
Egy delhi bíróság arra kötelezett 22 közösségi weboldalt, hogy hat héten belül távolítsa el felületéről a vallásellenes és antiszociális tartalmakat – adta hírül hétfőn a MailOnline című brit hírportál.

A bíróság szombaton rendelte el, hogy a szóban forgó közösségi oldalak – a többi közt a Facebook, a Yahoo és a Microsoft – február 6-ig töröljék a kifogásolható s egyben gyalázó tartalmakat. A kérelmet egy Ajdzsad Arsad Kaszmi nevű mufti nyújtotta be, aki a világhálón keringő vallásellenes tartalmaktól igyekszik megtisztítani a weboldalakat. Kaszmi kifogásolta például, hogy egyes képek hindu isteneket, Mohamed prófétát és további vallási alakokat gyaláznak.

Az utasítás súlyos kérdéseket vet fel a cenzúrával és a szólásszabadsággal kapcsolatban, illetve hogy a felhasználók bejegyzéseit és véleményeit miként fogják szerkeszteni. A döntés azt követően született, hogy Kapil Szibal informatikáért felelős miniszter a közelmúltban vállalatvezetőkkel kezdett tárgyalásokat a sértő tartalmak közlésével kapcsolatban. A miniszter ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy nem célja a szólásszabadság elfojtása, hanem az esetleges „gyújtó” tartalmak elfedése.

Manmohan Szingh indiai kormányfő hétfőn úgy fogalmazott, hogy semmilyen külső ellenőrzés nem nehezedhet a médiára.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása