Hollandia szigorít a drogárusítás szabályain

PR, 2012. április 16., hétfő 17:18
Május 1-jétől egyes holland tartományokban már csak bejelentett lakosoknak adhatnak el kannabisz kábítószert – erősítették meg hétfőn holland, illetve német források.
Nemrégiben a Hír TV Panaszkönyv című műsora derítette ki, hogy dizájnerdrogokat árulnak egy fővárosi üzletben. Mint megírtuk, hazánkban április 3-án hatályba lépett a dizájnerdrogok visszaszorítását célzó rendelet, amely a konkrét szerek mellett az alapvegyületeket felsoroló úgynevezett C listát is tartalmazza.

Májustól Zeeland, Észak-Brabant és Limburg tartományok szigorítanak az eddigi – Európában páratlanul liberális – drogárusítási szabályokon, 2013-tól pedig egész Hollandiában az lesz az általános szabály, hogy csak az országban letelepedett vevőket szolgálják ki. A németországi Viersen rendőrsége hétfőn közölte: arra számít, hogy a következő két hétben hatalmas bevásárlóturizmus indul meg, ezért fokozni kívánják a határforgalom ellenőrzését.

A legfeljebb ötgrammnyi kannabisz-származékot árusítható holland kávéházak mindig óriási nemzetközi forgalmat bonyolítottak, ami főként a német határ mentén fekvő településeken okoztak a lakosság számára már-már elviselhetetlen terheket. Ennek kiküszöbölésére vezetik be, hogy a jövőben csak bejelentett lakcímmel rendelkezőket szolgálnak ki, nekik is előbb regisztrálniuk kell magukat a kávéházakban. A rendelkezésnek örülnek Hollandia EU-s partnerei is, a zéró toleranciát hirdető tagországok szemében ugyanis szálka volt a liberális holland drogpolitika.

A holland filozófia hátterében az a megfontolás áll, hogy ha az úgynevezett szoft, tehát enyhébb kábítószerek használatát nem büntetik, sőt lehetővé teszik legális beszerzésüket, akkor a szerek élvezői egyáltalán nem vagy sokkal kisebb mértékben jutnak el az ártalmasabb kemény drogokhoz.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása