Illusztris társaságba került a Malév

BL, 2012. február 3., péntek 10:33, frissítve: péntek 10:33
Reggel hat órakor leállt a Malév – jelentette be a társaság. A Malév igazgatósága a kár minimalizálása érdekében elrendelte a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését, ezzel 66 évnyi csaknem folyamatos működés után nem szálltak fel a társaság repülőgépei. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása légitársaságok működésének beszüntetéséről az elmúlt 10 évben.

2001. április 9., Egyesült Államok – Az American Airlines (AA) amerikai légitársaság bekebelezte az ugyancsak amerikai TWA légitársaságot, miután a TWA már korábban csődöt jelentett. A lépéssel gyakorlatilag újraéledt a TWA, és azután az AA vállalataként TWA Airlines néven működött tovább.

2001. november 7., Belgium – A brüsszeli cégbíróság kimondta a csődbe jutott Sabena belga légitársaság felszámolását, Guy Verhofstadt miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a Sabena romjain – DAT nevű leányvállalata körül – magántőkével új belga légitársaságot hoznak létre. (Az 1923-ban alapított Sabena története ezzel véget ért, az eltelt közel kilencven év alatt azonban a vállalat mindössze kétszer volt nyereséges.)

2001. december 7., Svájc – Bázelben a Crossair svájci regionális légitársaság rendkívüli közgyűlésén elfogadták a csődbe ment Swissair jelentős részének átvételét, és ezzel a Crossair nemzeti – és globális – légitársasággá alakítását.

2002. február 7., Elefántcsontpart – Az elefántcsontparti Abidjanban csődöt jelentett a pánafrikai Air Afrique légitársaság. Az 1961-ben alapított légitársaságból 11 afrikai ország részesedett.

2003. február 6., Franciaország – Kudarcba fulladtak Franciaország második legnagyobb légitársasága, az Air Lib megmentését célzó tárgyalások. Az Air Libnek ezzel egyidejűleg megszűnt a repülési engedélye is.

2008. április 27., Egyesült Államok – Utoljára repült az Eos amerikai légitársaság gépe. A New York-i székhelyű, kizárólag üzleti osztályon utaztató légitársaság csődbe jutott, járatait leállította, alkalmazottainak zömét elbocsátotta.

2008. november, Olaszország – Többszöri sikertelen eladási kísérlet után becsődölt az Alitalia olasz légitársaság, amely 2009. január 13-án összeolvadt az Air One-nal.

2009. augusztus 31., Szlovákia – Csődöt jelentett a SkyEurope szlovák fapados légitársaság, járatait szeptember 1-jétől azonnali hatállyal törölte.

2009. december, Szlovákia – Csőd miatt a Seagle Air társaságtól megvonta a repülési engedélyt a szlovák közlekedési minisztérium.

2010. május, Szlovákia – Csődöt jelentett az Air Slovakia szlovák légitársaság.

2010. augusztus 29., Mexikó – Néhány héttel a csődjelentés után beszüntette működését a Mexicana, a legnagyobb mexikói légitársaság. (A társaságot 1921-ben alapították, a világ egyik legrégebben fennálló légitársasága volt.)

2012. január 29., Spanyolország – Nem tudta fizetni az üzemanyagköltségeket, ezért leállította járatait, majd csődöt jelentett a barcelonai székhelyű Spanair.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása