Ilyet még nem tett kínai jégtörő

PR, 2012. augusztus 18., szombat 00:45
Először szelte át egy kínai jégtörő a Jeges-tengert, jelezve az ázsiai ország növekvő érdeklődését az északi-sarki térség iránt, ahol a klímaváltozás okozta olvadás miatt új kereskedelmi utak nyílhatnak meg.

A Xuelong (Hósárkány) elnevezésű jégtörőhajó a héten futott be Izlandra az északi-tengeri úton, Oroszország északi partjai felől érkezve. Mint az expedíció vezetője, Hujken Jang, a Kínai Sarkkutató Intézet vezetője elmondta, az évnek ebben a szakában sokkal több jégre számított az úton, mint amivel a jégtörőnek meg kellett küzdenie.

„Meglepetésünkre az északi-tengeri út legnagyobb része nyitva áll” – nyilatkozta a Reuters televíziónak. A szakember kifejtette, hogy Kínát nagyon érdekli a globális felmelegedés okozta változás a sarki környezetben. Az északi-sarki jégmező olvadása miatt egyre könnyebb megközelíteni a kőolajban és földgázban is gazdag térséget, mindez azonban súlyosan veszélyezteti a bennszülött lakosság vadászó életmódját és az állatvilágot, például a medvéket és a fókákat. Az északi-sarki jégsapka augusztus 13-án 5,09 millió négyzetkilométerre, Brazília területénél kisebbre zsugorodott a hó- és jégadatokat regisztráló amerikai központ jelentése szerint.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása