Utazó

Ismeretek bővítése céljából szerveznek Tito-túrákat

TK, 2012. augusztus 18., szombat 17:58, frissítve: szerda 15:22
Egy nemzetközi idegenforgalmi cég bostoni irodája Tito-túrákat szervez amerikaiaknak Horvátországba.

A Net Travel Service (NTS) igazgatója, Mirela Sucic Cevra a Jutarnji List című zágrábi napilapnak elmondta, hogy az Egyesült Államokban – különösen az egyetemisták körében – nagy az érdeklődés a Tito-túrák iránt.

Úgy tervezik, hogy hétnapos utakat szerveznek – benne történészek és szakértők előadásaival. Feltétlenül felkeresik Josip Broz Tito (1892–1980) marsall, néhai jugoszláv elnök szülőházát Kumrovecben, az ország nyugati felében. Az elnök születésnapja közeledtekor ettől a háztól indult minden év májusában az ifjúsági staféta, amely 25-ére érkezett Belgrádba.

Emellett az amerikai fiatalok fölkeresik a néhai államfő életének különböző színtereit, rezidenciáit, így a szlovéniai Bledet, Ljubljanát, Horvátországban Zágrábot és a Brioni-szigeteket, Szerbiában pedig Belgrádot.

Valószínűleg szerepelni fog a programban a hírhedt Goli otok (Kopasz-sziget) Észak-Dalmáciában, ahová Tito politikai ellenfeleit száműzték azután, hogy 1948-ban kizárták Jugoszláviát a moszkvai székhelyű Kominformból, a kommunista és munkáspártok tájékoztató irodájából. A Sztálinhoz hű jugoszláv politikusokat, értelmiségieket erre a börtönszigetre csukták.

Az NTS igazgatója mindehhez hozzátette, hogy az amerikai egyetemisták a Tito-túrára kapnak pioníregyenruhát – piros nyakkendőt és kék partizánsapkát vörös csillaggal. Az utazási ügynökség találkozókat szervez a Tito emlékét ápoló civil szervezetekkel és olyan emberekkel, akik túlélték a II. világháború jugoszláviai csatáit.

Tematikus túráik között szerepel olyan is, amelynek keretében bemutatják Ivan Mestrovic (1883–1962), az egykori Jugoszlávia és egyben a horvátok legnagyobb szobrászának munkásságát, köztéri alkotásait a délszláv államok városaiban. A művész 1949-ben az Egyesült Államokba költözött és ott is halt meg – idézte fel Mirela Sucic Cevra.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása