Itt lehet majd kukkolni + Videó

WA, 2012. április 1., 21:19, frissítve: hétfő 11:04
Megnyitotta kapuit a hét végén a több mint ötvenmillió forintból felújított balatonfűzfői csillagvizsgáló.

A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete (Vácisz) uniós pályázati forrásból 53,3 millió forintot nyert el az 1960-as években átadott, szombaton újra megnyitott csillagvizsgáló felújítására és új eszközei beszerzésére. A munkát 2011 novemberében kezdték el; az alsó szinten konferenciatermet, egy oktatótermet, egy szakköri termet, az emeleten egy teraszos kávézót alakítottak ki – tudatta vasárnap Kontics Ferencné, a projektgazda egyesület elnöke.

Reményeik szerint nemcsak a helybéli, hanem a megye más intézményeiből érkező tanulók is megismerkedhetnek a csillagászat rejtelmeivel a felújított létesítményben.

A 360 fokban forgatható, nyitható kupolát eredeti állapotában hagyták, de új, korszerű csillagászati eszközökkel, berendezéssel látták el. A pályázati forrás mellett az egyesület 150-200 munkaórát önként végzett a csillagvizsgáló megújítása érdekében – jegyezte meg Kontics Ferencné.


A Balaton Csillagvizsgáló Leader Kulturális Központ tudományos, ismeretterjesztő, szórakoztató és turisztikai célokat is szolgál. Fekvése ugyanis kedvező: a Balatontól néhány száz méterre található, a bobpálya és kalandpark mellett mint Balatonfűzfő új turisztikai attrakciója. A csillagvizsgálót és kulturális központot a Vácisz működteti öt évig; áprilisban szombaton és vasárnap délutántól estig lesz nyitva a nagyközönség előtt, májustól azonban hosszabb nyitva tartást terveznek – közölte Kontics Ferencné.

A Nitrokémia Csillagvizsgálót 1967-ben avatták fel: fenntartói a balatonfűzfői vállalkozások voltak, így például a névadó Nitrokémia Ipartelepek vegyipari nagyvállalat. Létrehozásában amatőr csillagászok, gyári dolgozók, diákok is részt vettek. A csillagvizsgáló alapítója és vezetője Bencze Sándor amatőrcsillagász volt, aki korábban a szombathelyi Gothard Jenő Csillagvizsgálót is igazgatta.

Az intézmény a kor elvárásainak megfelelő műszerezettséggel rendelkezett; vezetését Lendvai László vegyészmérnök 1967-től látta el. Rövid időn belül a megye csillagászati ismeretterjesztésének központja lett.

A fő műszerrel, a 300/2265-ös Newton-reflektorral és egy 110/750-es Zeiss-refraktorral a tetőteraszon rendszeres távcsöves bemutatásokat szerveztek, és bekapcsolódtak a budapesti Uránia, később az Albireo Amatőrcsillagász Klub megfigyelési programjaiba is. A Debreceni Napfizikai Obszervatóriummal a napfolttevékenység vizsgálatában, a Balatonfüredi Szívkórházzal a naptevékenység földi hatásainak vizsgálatában, a Penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriummal a kozmikus háromszögeléses mérésekben működtek együtt.

A rendszerváltás után az elmaradó anyagi és humán támogatás hiányában az intézmény bezárt, állaga leromlott.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása