Károly herceg népszerűbb, mint a fia

TT, 2012. június 10., 19:28, frissítve: 22:12
Rövid idő alatt nagyot javult Károly brit trónörökös megítélése: az alattvalók többsége Vilmos herceg – az eddigi favorit – helyett most már mégis inkább őt szeretné a trónon látni II. Erzsébet királynő után.

A The Sunday Times megbízásából elvégzett, vasárnap ismertetett országos felmérés során a válaszadók 44 százaléka mondta azt, hogy Károly walesi herceget látná szívesen következő uralkodójaként; 38 százalék voksolt Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fiára, Vilmos cambridge-i hercegre.

Az előző, május végén készült hasonló közvélemény-kutatás eredménye ennek pontosan a fordítottja volt: akkor 38 százalék pártolta Károly trónutódlását, és 44 százalék mondta azt, hogy jobban örülne, ha a jelenlegi uralkodót nem fia, hanem unokája, Vilmos követné a trónon.

Károly herceget egyértelműen népszerűbbé tette 86 esztendős édesanyjának gyémántjubileumi ünnepségsorozata. A királynő trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett, hatalmas tömegeket megmozgató múlt hétvégi rendezvényfolyamon a 64 éves trónörökös központi szerepet vállalt, és különösen az egyik legkiemelkedőbb esemény, a londoni Buckingham-palota előtti szuperkoncert után mondott, egyszerre szívhez szóló és sziporkázóan szellemes beszéde aratott komoly sikert.

A hétfő esti koncert után az ünnepelt, vagyis II. Erzsébet királynő is megjelent a színpadon fia, valamint az összes előadó társaságában, és Károly – „maminak” szólítva édesanyját – megindító szavakkal mondott köszönetet a nép nevében is az uralkodónak az elmúlt hatvan évben tanúsított helytállásáért, a több százezres közönség eget verő üdvrivalgása közepette.

Károly herceg szerdán kezdte meg erdélyi körútját.

A The Sunday Times szerint 2005 óta most első ízben pártolják többen azt, hogy II. Erzsébet királynő után ne Vilmos, hanem Károly üljön a brit trónra. Nagy-Britanniában már hosszú évek óta folyik a vita arról, hogy Károly trónörökös vagy a 30 éves Vilmos herceg örökölje-e a koronát.

Károly első felesége, a hercegtől akkor már különélő Diana hercegnő 1995-ben – egy évvel hivatalos válásuk előtt –, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a trónörökös uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly „képes lenne alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez”.

A generációs ugrást brit alkotmányjogászok és történészek mindazonáltal sem valószínűnek, sem indokoltnak nem tartják, mivel – a trónörökös és 1997-ben elhunyt néhai felesége kölcsönös házasságtörésekkel is tarkított súlyos magánéleti botrányai és válása ellenére – kifejezett törvényi ok nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó. Emellett – sajtóértesülések szerint – Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.
A The Sunday Times által vasárnap ismertetett új felmérés szerint mindazonáltal Károlynál saját édesanyja és fia is változatlanul sokkal népszerűbb. A válaszadók egyaránt 86 százaléka mondta azt, hogy II. Erzsébet királynő és Vilmos herceg személye kedvezően hat a monarchia megítélésére, ugyanakkor Károly hercegről csak 55 százalék, a trónörökös jelenlegi, második feleségéről, Kamilla cornwalli hercegnőről pedig mindössze 24 százalék vélekedett ugyanígy.

A monarchia intézményének népszerűsége azonban kikezdhetetlennek tűnik: a felmérésbe bevontak 75 százaléka mondta azt, hogy pártolja a királyság mint államforma fennmaradását.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása