Kőszegi Edit vitte el a pálmát Szkopjéban

LM, 2012. április 6., péntek 22:42, frissítve: szombat 14:07
Kőszegi Edit Gumikalapács című filmje nyerte a legjobb dokumentumfilm díját a kilencedik alkalommal megrendezett Golden Wheel Roma Filmfesztiválon a macedón fővárosban, Szkopjéban – közölte pénteken az MTI-vel a Roma Sajtóközpont.

A Cinematheque of Macedonia épületében 14 filmet mutattak be az április 3–4-i szemlén. A megnyitón elhangzottak szerint a szervezők, illetve az öttagú zsűri a benevezett 30 film közül hívta meg a bemutatott alkotásokat. Magyarországot három film képviselte, Kőszegi Edit Három nővér és Gumikalapács, valamint Fleck Gábor–Szuhay Péter Hetednapon című munkája.

A zsűri öt filmet díjazott. A legjobb zenéért egy olasz (Ambra’s Life), a legjobb operatőri munkáért egy montenegrói (According to David), a legjobb rendezésért egy osztrák–bolgár (Three Cents) film kapott díjat. A fődíjat a cseh Women (re)present mozinak ítélték. Kőszegi Edit Gumikalapács című alkotása a dokumentumfilmek kategóriájában győzött.
Kőszegi húsz éve forgat roma közösségekben, filmjei az emberi törekvésekről és az együttélésről szólnak. Munkái az objektív és megértő emberábrázolást példázzák, műveiben az emberi méltóságé a főszerep – írta a Roma Sajtóközpont.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása