Utazás

Közép-Európa legnagyobbja a Hungexpón + Videó + Képgaléria

Bucsy Levente, 2012. március 1., csütörtök 13:55, frissítve: csütörtök 18:20
Olimpiai bajnokok tucatjaival találkozhatnak és 30 sportággal ismerkedhetnek a vasárnapig tartó 35. Utazás kiállítás látogatói. A fő tematika idén Debrecen, Lengyelország, a 110 éves halasi csipke és természetesen a londoni olimpia.

Déd- és nagyszüleink még ünnepként tekintettek egy-egy utazásra, ennek megfelelően például ki is öltöztek, ha útnak indultak. Ennek szellemében nyitotta meg kapuit csütörtök délben a 35. Utazás kiállítás a budapesti Hungexpo területén. A gigantikus kiállítóterület Közép-Európa legnagyobb turisztikai témájú szakmai programján kívül március első napjaiban otthont ad a Bringaexpónak, a Budapest Boat Show-nak és a Karaván Szalonnak is.


Idén a kiemelt vendégek között mutatkozik be a tavasz végén úszó-Eb-t rendező Debrecen, a labdarúgó-Eb egyik házigazdája, Lengyelország, illetve a 110 éves halasi csipke, de a Hungexpó F pavilonjában, ahol a grandiózus megnyitót tartották, a néhány napban több mint 30 hazai sportág képviselői, köztük 90 olimpikon, valamint 42 olimpiai bajnok is „tanúságot fog tenni”. A kapunyitón Bánki Erik, az Országgyűlés turisztikai és sportbizottságának elnöke elsődleges sikerként azt emelte ki, hogy a válság idején is sikerült megrendezni a térség legnagyobb ilyen eseményét.

A világ 10 legjobbja között

– A tavalyi évben 9 százalékkal sikerült növelni a hazai szobafoglalást, ami egyrészt biztosan köszönhető az EU-elnökségi félévnek, de annak is, hogy a Magyar Turizmus Zrt. minden bevételét visszaforgatta a marketingbe, 15 milliárd forintot hozva a költségvetésnek – húzta alá Bánki Erik. Szólt a MOB jelenlétéről is; az olimpiai mozgalom fontosságát elegendő szerinte azzal az egy számmal bizonyítani, hogy a játékokon szerzett érmek alapján benne vagyunk a világ 10 legjobb nemzetében. Bejelentette, Budapesten hamarosan elindul egy 5000 férőhelyes kongresszusi központ építése, a turizmus szereplői számára pedig azzal a jó hírrel szolgált, hogy néhány hónapon belül meghozzák a turizmus törvényt, amitől sokkal egyszerűbb lesz az élet a szakmában élőknek.Talán még el sem készült a névjegykártyája, annyira friss a kinevezése Leyler Richárdnak, akit február 26-án választottak meg a MOB alelnökének.

– Jelenlétem szimbolikus, mert idén január 1-je óta a Magyar Olimpiai Bizottság az egyetlen, sportért felelős köztestület, ami összefogja a magyar sportot a szabadidőtől a versenyen át a parasportig – mondta a sportvezető, aki figyelmeztetett, már csak 148 nap van a londoni olimpiáig. A világeseményre egyébként a csütörtöki napig 89 hazánkfia szerzett indulási jogot.

A külföldi vendég, a nyári foci-Eb-t társrendező Lengyelország nem is igazi vendég, hiszen valamilyen formában az eddigi Utazás kiállításokon mindig volt lengyel résztvevő – erről beszélt Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet.

Minden zsebre ajánlanak valamit

– A tavalyi év különleges volt a két ország történelmében, először a magyarok, aztán pedig mi vezettük Európát. Idén készülünk az Európa-bajnokságra, amire szeretettel várjuk a magyarokat – mondta a diplomata, aki szerint Lengyelországra most sokan csodaországként tekintenek, de gyorsan hozzátette, ennek a csodának a titkát most nem árulja el, viszont „minden zsebre van ajánlatunk” – zárta szavait.

A debreceni alpolgármester, Pajna Zoltán sem maradt adós a büszkélkedéssel: idén a város már a harmadik kiállításon vesz részt, Bécs és München után Budapesten. Kiemelte, hogy bár számtalan létesítmény megépült a közelmúltban – például a Modem és a Főnix-csarnok –, illetve eddig 21 sportvilágesemény házigazdái volt a cívis város, számára az a legfontosabb, hogy aki Debrecenbe megy, az jól érezze magát. Májusban – mint aláhúzta – Debrecenben nemcsak úszó-Eb lesz, hanem megnyílik egy új interaktív panoptikum is, aminek tematikáját Arany János Toldija köré építik.

Az Utazás megnyitóján utoljára Jonathan Knott szólalt fel, a brit nagykövet természetesen a londoni olimpiára invitált mindenkit – az olimpiának egyébként külön pavilont szentel a kiállítás.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása