Közösen arat sikereket Gyula és Arad

LM, 2012. január 28., szombat 00:55, frissítve: szombat 00:55
Gyula és Arad négy közös európai uniós programot valósít meg mintegy 800 millió forintból, a beruházások erősítik a két város közötti üzleti és turisztikai kapcsolatokat – pénteken Gyulán a két város vezetése újabb tervekről egyeztetett a „Kézfogások” elnevezésű együttműködés fórumán.

Az aradi delegációt Georghe Falca, Arad polgármestere, a gyulait Görgényi Ernő ( Fidesz) polgármester vezette. A „Kézfogások” együttműködés 17 éves múltra tekint vissza.

Görgényi Ernő (Fidesz) Gyula polgármestere az MTI-nek elmondta: Gyula és Arad legutóbb városi kerékpárutak tervezésére pályázott sikeresen a Magyarország és Románia közös pályázataira elkülönített pénzügyi alapra. A tervezésre Gyula több mint húsz millió forintot fordít 95 százalékos támogatás mellett, 16 kilométer kerékpárút épül a városban, a beruházás költsége a magyar oldalon 170 millió forint lesz. Kifejtette: korábban elkészült a Gyula-Arad közlekedésfejlesztéséről szóló tanulmány, ötven millió forintból 95 százalékos uniós támogatással.

Parkosítás

A gyulai polgármester szólt arról is, hogy a találkozón véglegesítette a két város vezetése az Arad és Gyula növényi környezetének megújításáról és a városok zöld felületeinek rehabilitációjáról szóló programot, megújulnak a parkok és a ligetek, a fürdővárosban a tervezett beruházás összege 120 millió forint körüli összeg lesz, a pályázatot rövidesen beadják.

Turistacsere

Közölte: közös turisztikai programcsomagokat készített Arad és Gyula a térségbe látogatók részére, öt százalék önerő és EU támogatás mellett 63 millió forintból. A Gyulán pihenő vendégeket Aradra viszik át egy napos túrára, az aradi vendégeket Gyulára.

„Készülünk az Európai Unió 2014-2020 közötti újabb költségvetési időszakára, a városfejlesztési tervekről is tárgyaltak a két város vezetői és szakemberei. Arad szeretné kihasználni az alternatív energiákban rejlő lehetőségeket, jók az adottságok a nap, a szél és a termálenergia hasznosítására mindkét városban” – mondta Georghe Falca az MTI-nek.

Magyar befektetők

Arad polgármestere kifejtette: Aradnak új szállodai kapacitásokra van szüksége, magyar befektetővel tárgyalnak egy öt csillagos hotel építéséről. Napirenden szerepel az aradi vár felújítása, a gyulai városvezetők nyújtanak szakmai segítséget, akik részt vettek a Gyulai Vár felújításáról szóló program megvalósításában – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy új gazdasági és üzleti lehetőséget kínál Arad és Gyula számára az Arad-Temesvár között tavaly decemberben átadott gyorsforgalmi út. A közös városfejlesztési programok a jövőben a gazdasági területekre is kiterjednek majd, új ipari és logisztikai övezetek létesítésére – mondta végezetül Arad polgármestere.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása