Magyarországon is követőkre talált Jamie Oliver projektje

TK, 2012. május 17., csütörtök 11:11
A ”valódi”, vagyis feldolgozatlan élelmiszerek és ételek mellé áll, az egészséges táplálkozás igényét, a főzés örömét igyekszik népszerűsíteni Magyarországon is május 19-én az első Food Revolution Day, amelyet Jamie Oliver világhírű sztárszakács alapítványa hívott életre.

Az alapítvány célkitűzéseinek megfelelően a világon több tízezer ember vesz részt a rendezvényeken, ahol tanácsokat és inspirációt kaphatnak ahhoz, miként tudják helyes ételválasztással megelőzni a nem megfelelő táplálkozás okozta betegségeket.

A világhírű brit szakács, Jamie Oliver teljes mellszélességgel kiáll az egészséges táplálkozás mellett. Az elhízott emberek száma ugyanis 1980 óta megduplázódott. Először fordul elő a világtörténelemben, hogy a túlsúly több ember halálát okozza, mint az alultápláltság: évente legalább 2,8 millió felnőtt hal bele a beteges elhízottság vagy a túlsúly következményeibe.

„Változtatnunk kell: vissza kell térnünk az alapokhoz és el kell gondolkoznunk azon, honnan is jön maga az étel. Felelős társadalommá kell válnunk, amely mindennap felelősen dönt az ételről” – olvasható Oliver üzenete a világszintű kezdeményezés honlapján.

A Food Revolution Day célja, hogy az emberek ösztönzést kapjanak az ételek jobb és körültekintőbb megválasztására. „A táplálkozás terén hozott jobb döntések növelik a saját és gyermekeink életminőségét. Ma már 42 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos, ezen pedig változtatni kell” – fejti ki a szakács.

Jamie Oliver felhívásának hatására már 57 országban, 543 városban több mint 390 nagyobb rendezvényt és 425 vacsorapartit tartanak május 19-én – a számok napról napra rohamosan növekednek. Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei nemcsak Európa országaiban, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerika államaiban mozgósították magukat, hanem például Hawaii szigetén, valamint több arab és afrikai országban.

A projekt Magyarországon is követőkre talált. A csapatot a felhívásra felfigyelő Povodör Judit szervezte meg, létrehozva a Food Revolution Hungaryt (FRH). Budapesten több kisebb-nagyobb rendezvény, ingyenes nyílt nap, gyermekeknek és felnőtteknek szóló program várja az érdeklődőket. Gyerekeknek és szüleiknek tart felvilágosító előadásokat a Nyersétel Akadémia, emellett az egészséges táplálkozásra, sportra nevelő vetélkedők, játékok és közös főzés vár mindenkit a Szűcs Sándor Általános Iskolában. A Mannatural Ételbár interaktív tortakészítő workshopot tart, a Fruccola Étterem a friss zöldségeket és gyümölcsöket készül még jobban megszerettetni kicsikkel és nagyokkal.

A MOM Kulturális Központban a Food Revolution Day alkalmából megrendezik a Szemünk Fénye Családi Majálist, ahol főzőbemutatók, előadások, dietetikus tanácsadás, gyerekprogramok várják a családokat. A programok részleteiről, illetve az akcióhoz csatlakozó további rendezvényről felvilágosítást a FRH Facebook-oldalán találnak az érdeklődők.

A mozgalomhoz május 19-ig bárki csatlakozhat önkéntesként a projekt honlapján keresztül: szervezhet vacsorapartit vagy pikniket a családjának, barátainak. Cégtulajdonosok, éttermek, iskolák akár nagyobb, a helyi közösségek számára is elérhető étvágygerjesztő, interaktív programokat is tervezhetnek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 00:01
  2. 23:38
  3. 23:17
  4. 22:55
  5. 22:38
  6. 22:21
  7. 22:15
  8. 22:02
  9. 21:55
  10. 21:46
  11. 21:45
  12. 21:40
  13. 21:35
  14. 21:30
  15. 21:30
  16. 21:30
  17. 21:23
  18. 21:20
  19. 21:11
  20. 21:10
  21. 20:58
  22. 20:58
  23. 20:55
  24. 20:45
  25. 20:43
  26. 20:40
  27. 20:33
  28. 20:25
  29. 20:25
  30. 20:22
  31. 20:20
  32. 20:18
  33. 20:15
  34. 20:15
  35. 20:11
  36. 20:10
  37. 20:05
  38. 19:52
  39. 19:38
  40. 19:21
  41. 19:10
  42. 18:58
  43. 18:42
  44. 18:34
  45. 18:29
  46. 18:28
  47. 18:26
  48. 18:24
  49. 18:15
  50. 18:10
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása