Megtette első kísérleti útját a Curiosity

TÁ, 2012. augusztus 23., csütörtök 00:06, frissítve: csütörtök 13:45
Megtette első kísérleti útját a Curiosity marsjáró szerdán a vörös bolygó felszínén – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik mérnöke Twitter-üzenetében.

Allen Chen mellékelt egy fényképfelvételt is, amelyet a marsjáró egyik kamerája készített. A kísérleti út része annak az ellenőrzés-sorozatnak, amelynek során a Curiosity műszereinek működőképességét vizsgálják azóta, hogy augusztus 5-én a vörös bolygóra érkezett.

A marsjárónak az eredeti tervek szerint az ellenőrző út során mintegy három métert kellett megtennie, majd jobbra visszafordulnia és visszatérnie nagyjából az eredeti parkolóhelyére, hogy teszteljék a mozgási képességeit. Arról, hogy végül mennyit és hogyan haladt, később számolnak be a szakemberek. A Curiosity – amennyiben rendesen működik – elvileg naponta több tucat métert is képes megtenni.

Előzőleg az amerikai űrkutatási hivatal közölte, hogy megsérült a Curiosity két szélérzékelő szenzorának egyike, ám a szakértők reményei szerint ez nem fogja akadályozni a kutatási program méréseit. A marsjárót 10 tudományos eszközzel szerelték fel, amellyel vizsgálni tudja, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. Feltérképezi a vörös bolygó geológiáját, és méri légkörét is.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés