Modernizálják Párizs ékességét

Tóth Loretta, 2012. augusztus 1., szerda 17:44, frissítve: szerda 17:53
Párizs első számú jelképének, az Eiffel-toronynak kezdték meg a felújítását és modernizálását 2012-ben, amelynek köszönhetően üvegpadló, napelem és szélerőmű szépíti vagy épp rondítja a Gustave Eiffelről elnevezett emlékművet.

„Vonzerő, megközelíthetőség és tartós fejlesztések”: többek között ez a három a legfőbb irányvonala annak a felújításnak, amelyet a francia idegenforgalmi miniszter, Sylvia Pinel kezdeményezett a világ egyik leglátogatottabb műemlékének, a párizsi Eiffel-toronynak a modernizálásával. A 2012 áprilisában kezdődött munkálatok a tervek szerint egészen 2013 végéig eltartanak majd, de a látványosság a felújítás alatt is mindvégig nyitva áll a látogatók előtt.

Eiffel-torony
Eiffel-torony
Fotó: Europress/AFP

Sylvia Pinel szerint az Eiffel-torony első emeletének modernizálása kiválóan tükrözi Párizs városának dinamizmusát és célkitűzéseit. A megújuló szint ugyanis a felszerelt napelemnek és szélerőműnek köszönhetően környezetbarát lesz, továbbá a látogatók egy üvegpadlón keresztül 57 méter magasról is gyönyörködhetnek a városban.

A felújított emeleten többek között helyet kap egy olyan étterem is, amely a különböző vastagságú pénztárcával érkező látogatók igényeit igyekszik majd kiszolgálni, és minél több vendég számára biztosítani a páratlan kilátás által nyújtott élményt.

Az Eiffel-torony első emelete
Az Eiffel-torony első emelete
Fotó: tour-eiffel.fr

A felújítás azonban némileg megnehezíti a turisták helyzetét: az 1889-ben épült monumentális emlékműnek jelenleg egyetlen felvonója működik csak a háromból, valamint a modernizálási munkálatoknak köszönhetően a pénztáraknál is óriási sorok torlódnak fel, így két óráig is eltarthat, mire az érdeklődők feljutnak a toronyba – írják az Eiffel-torony hivatalos honlapján.

Forrás: www.lemonde.fr ; www.tour-eiffel.fr ; www.bienpublic.com
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés